Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Година великих инвестиција
Градоначелник Небојша Зеленовић у емисији „Право питање“ на ртв шабац

Година великих инвестиција

„Ове године имамо преко 10 милиона евра у буџету за различите инвестиције, првенствено везане за развој града. Мислим да је Шабац дошао у фазу у којој почиње да личи на уређене европске градове“
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, гостовао је протекле седмице у емисији „Право питање“ у којој је одговарао на постављена питања наших суграђана. Једна од тема која је била у жижи интересовања везана је за финансијско управљање и контролу, поводом чега је Зеленовић рекао да је то процес који је неопходан у Србији у сваком граду на нивоу градских управа како бисмо могли да уђемо у ЕУ.
-Основни проблем са контролом је то што је нико не врши. Пошто желимо да будемо део европске заједнице, у тај процес смо ушли готово пре две године. Ангажовали смо професора са Економског факултета Слободана Илића, који је са својим богатим знањем радио на свакој од процедура. Дошли смо до тога да у нашем граду и администрацији има 504 радна процеса, иза којих постоје радне процедуре које сваки грађанин може да испрати. Сви могу да виде шта се дешава са њиховим захтевима, молбама, дечијим додацима и слично, рекао је Зеленовић и додао да се на овај начин јавности отвара свака процедура, као и радни процес који постоји у граду.

Најбоље услуге за грађане
- Водимо рачуна и о ризицима у пословању. Боље и квалитетније планирамо шта ће да се дешава у будућности. Ово у Србији нико не ради, а ми верујемо да ћемо имати од првог септембра све припремљено, као у најмодернијим администрацијама било где у Европи. То је једини начин да пређемо из фазе каменог доба у којем живимо данас у модерно доба у ком живи Европска унија. Наши грађани ће, захваљујући овом систему, имати најефикаснију могућу услугу која ће их коштати најмање времена и најмање новца – истакао је Зеленовић.
На питање колико су запослени у Градској управи спремни да побољшају свој рад и да буду доступни грађанима, Зеленовић је рекао да није реч о спремности већ о доброј организацији.
-У организацији свако има одређена права и своје обавезе. Најважнија од свих обавеза је пружање најбоље услуге грађанима. Томе служи администрација. Она треба да буде, и у Шапцу, јесте сервис грађанима. Сваки грађанин који није задовољан може да види ко прави проблем и како га да реши – казао је Зеленовић.
Неколико пута за скупштинском говорницом и у изјавама за медије, градоначелник је напоменуо да је 2019. година, година инвестиција и да ће Шабац попримити нови изглед.

Уређење центра града
-Ове године имамо преко 10 милиона евра у буџету за различите инвестиције, првенствено везане за развој града. Мислим да је Шабац дошао у фазу у којој почиње да личи на уређене европске градове. Једном приликом сам навео пример Беча, зато што ће централне градске улице, а то су Масарикова и Карађорђева, претрпети измене. Биће доведене на ниво у којем ће се саобраћај одвијати интегрисано – истакао је Зеленовић и додао да ће ускоро почети сређивање Сава парка, али ће се и у Бенској Бари уређивати све саобраћајнице, путеви, улице, тротоари, зелене површине и спровести процес енергетске ефикасности, термоизолација целе Бенске Баре.
Паралелно са тим, радиће се и на простору у централној градској зони. Трг ће бити повезан са градским парком, кроз реконструкцију улице Трг ђачког батаљона. У току је и процедура расписивања тендера за нови јавни превоз у нашем граду, поводом чега је Зеленовић рекао да су прописани високи еколошки стандарди, те верује да се Шабац заиста може тиме поносити.
-Задали смо високе стандарде за нове процедуре. Верујем да ће се комисија за јавно – приватно партнерство сагласити са тиме. Имаћемо 61 аутобус који ће радити у градском превозу, и поласке и линије у граду на 20 минута. Дакле, у питању је читав сет нових инвестиција које треба да доведу до тога да се ритам живота у граду убрза, а да се притом води рачуна о здравом животу, рекао је Зеленовић.
Једно од најчешћих питања наших суграђана било је везано за Стару робну кућу, поводом чега је највећа дилема била да ли је у питању реконструкција или доградња.

Нарушавање урбанистиких прописа
- Евидентно је да у центру Шапца имамо Стару робну кућу и радове на њој. Дозволу за рад на Старој робној кући није издао град Шабац, већ Зорана Михајловић, министарка грађевине. Ми смо три пута, водећи рачуна о урбанистичким пројектима, културној традицији овог града и о јавном простору као најважнијем месту, одбили издавање дозволе за реконструкцију. Нисмо дозволили да власник Робне куће заузме партер, тј. све што се налази уз стубове Старе робне куће, а то је простор који служи за заједнички живот свих нас, рекао је Зеленовић и додао да је то је трајало више од две године.
Приредила: К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa