Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Радикализација протеста
ДЕМОНСТРАНТИ У СУБОТУ УПАЛИ У ЗГРАДУ РТС, ПОЛИЦИЈА ТУКЛА И ХАПСИЛА ГРАЂАНЕ

Радикализација протеста

Полиција уз примену силе избацила лидере Савеза за Србију и грађане из зграде РТС. Протести настављени у недељу окупљањем испред Председништва Србије, а завршени испред кордона полиције у Улици 29. новембра. Међу ухапшенима Павле Цвијић (18), ученик Преводилачке гимназије и популарни „фантоми“ из Зрењанина
Недељу за нама, када је реч о грађанским протестима, обележила је радикализација протеста у Београду.
Најпре су демонстранти у суботу увече, предвођени лидером Двери Бошком Обрадовићем, упали у зграду Радио телевизије Србија, а дан касније и окупљањем испред зграде Председништва Србије у којој је председник Србије Александар Вучић организовао конференцију за штампу.
Протест је почео традиционалним окупљањем на платоу код Филозофског факултета где се окупљенима обрати наш познати драмски писац Синиша Ковачевић, а онда се кренуло у шетњу ка згради РТС где је била најављена двочасовна блокада Јавног сервиса. Дошло је, међутим, до упада у зграду који је предводио Обрадовић.
- Ово је вече када ћемо ослободити РТС - казао је Обрадовић након уласка у просторије РТС-а.
Грађани су слободно шетали по згради РТС-а, тражећи руководство и одговорне, а поједини су узвикивали „Освојили смо РТС“. Међу грађанима, у РТС су били и момци из Партије уједињених фантома који су месецима раније изводили перформансе на протестима, а овога пута су са собом понели електричну тестеру и балван и због те тестере су касније и ухапшени.
Обрадовић је разговарао са дежурним уредником Зораном Станојевићем тражећи да представници протеста „Један од пет милиона“ буду укључени ванредно у програм првог канала РТС-а и да се обрате грађанима.
- Нећемо отићи одавде док се не омогући представницима грађана који шетају недељама на улицама широм Србије, да се обрате грађанима. Остаћемо докле год нам захтеви не буду испуњени, а грађанима пружено њихово право да знају све - нагласио је Обрадовић.
Док су се грађани гурали у ходницима зграде јавног сервиса, говорећи да ће заузети целу зграду наишла је и жандармерија да разговара са њима.
Представници полиције замолили су политичаре да смире људе истичући да нико од њих не жели да се нађе у ситуацији да мора да примени силу, али да се саветује да се грађани повуку. Представницима протеста није омогућено да се обрате јавности из студија РТС уз напомену да ће полиција у 21 чак почети акцију којом ће из зграде Јавног сервиса бити уклоњени сви протестанти.
Акција је уследила пола сата касније када су представници жандармерије, што милом, што силом успели да избаце све протестанте из зграде РТС, укључујући и лидера СЗС. Приликом интервенције, док је део демонстраната још био у згради, према наводима медија, полиција је вукла све присутне за руке и ноге и износила их напоље. Протест се наставио испред улаза у РТС уз присуство кордона.
Организатори протеста су оптужили полицију да је употребила прекомерну силу и да међу учесницима протеста има и лакше повређених.
Они су пренели демонстрантима речи министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, да су грађани упали у РТС са намером да нападну новинаре, што је изазвало буру незадовољства и узвике „Ухапсите Вучића“ и „Оставке, оставке“.
Организаторка протеста Јелена Анасоновић је изјавила да је полиција тукла људе што се и видело на снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама.
Генерални директор Радио телевизије Србије Драган Бујошевић изјавио је да су протести изгубили легитимитет упадом опозиције у РТС.
- Када је опозиција најавила блокаду РТС, упозорили смо да ће протести тиме изгубити легитимитет, а то се вечерас и догодило - образложио је Бујошевић у Дневнику РТС.
Он сматра да је део лидера опозиције, који је упао у РТС, мимо закона хтео да уређује програмску шему и садржај тог јавног медијског сервиса.
После обраћања Бујошевића, Обрадовић је позвао окупљене да се окупе у недељу у подне испред Председништва Србије када је било најављено обраћање председника Србије.
Поводом упада демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а, Вучић је рекао да је држава месецима ћутала, али да неће дозволити никоме да насиљем угрожава било кога.
Председник је оштро критиковао уношење моторне тестере у зграду јавног сервиса. Полиција је, истиче, идентификовала особу која је носила тестеру, и, како каже, многе друге.
- Овакву врсту уцена - ми ћемо да вас бијемо, а ви морате да нас слушате, то можете да радите у некој другој земљи. У демократској Србији то не можете да радите. Није њима мета ни РТС ни неко други, мета им је тај који може у лице да им каже да су лопуже, тај који се не плаши да им каже шта су све опљачкали - рекао је председник Србије назвавши лидере опозиције „фашистима“ и „лоповима“.
Према његовим речима, Србија неће дозволити да се насиљем угрожава било ко и да не осећа страх, јер „може само да изгуби живот“.
- Наишли су на тврд орах. И уопште их се не плашим. Сви који су учествовали у насиљу, и синоћ и било кад у будућности, одговараће пред законом - истакао је Вучић.
Истакао је да нико није одржао конференцију у оваквим околностима.
Поновио је да је спреман да разговара са свим грађанима, али да са представницима опозиције неће да разговара, чак ни сада, када му је, како каже, живот угрожен.
За то време, неколико хиљада људи се окупило испред зграде Председништва и позивало председника да им се обрати са камиона. Он им је одговорио сликом на којој се види како игра шах у згради Председништва са министром полиције Небојшом Стефановићем.
Током вишечасовног протеста са импровизоване бине окупљенима су се обраћали лидери СЗС, а када су почеле да стижу информације о броју ухапшених, Обрадовић је позвао окупљене у шетњу до зграде полиције у Улици 29. новембра. Полиција је саопштила да је идентификовала и привела више особа због сумње да су извршиле више различитих кривичних дела и прекршаја током синоћњег „насилног упада присталица опозиционог Савеза за Србију у зграду Радио-телевизије Србије и током данашњег скупа испред зграде Председништва Србије“. Међу ухапшенима се налази и Павле Цвејић (18) ученик Преводилачке гимназије у Београду.
Протест испред станице полиције је завршен у недељу око 18 сати са захтевом да се сви ухапшени ослободе до понедељка у 15 сати. Овај захтев је дан касније замењен другим и то да председник Србије аболира све ухапшене и осуђене протестанте, што је Вучић и најавио уз ограду да неће помиловати оне који су у у зграду РТС донели електричну тестеру и оне који су напали полицајце. Ослобађање свог другара из Преводилачке гимназије Павла Цвејића тражили су и ђаци ове школе који су у понедељак организовали протестну шетњу под називом - Правда за Павла.
СЗС је највио да ће се протести широм Србије и у Београду наставити и ове недеље.
Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и један од лидера СЗС је рекао да су демонстранти у зграду РТС ушли спонтано и мирно и да нико није "ни помислио да било шта уради против новинара РТС".
- Игром случаја се десило да је група људи ушла у РТС, људи незадовољни начином на који РТС приказује протесте, без обзира на уставну обавезу да обавештавају грађане, не приказују оно што се дешава испред њихове куће, а ни у кући, нити политички плурализам. Најодговорнији за упад на РТС је је Александар Вучић и зато се тражи његова смена. Протести се не заустављају, нити се смањује број људи који долазе, сваки дан стижу позиви да говоримо на протестима у разним градовима, и ово мора да произведе промену, истакао је Зеленовић и додао да је ово "културна револуција".
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa