Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
ВРТИЋ “КОЛИБРИ” ПУН ДЕЧЈЕ ГРАЈЕ
Међу најлепшим и најмодернијим у Србији

ВРТИЋ “КОЛИБРИ” ПУН ДЕЧЈЕ ГРАЈЕ

Недавно отворени вртић у Мачванском Прњавору један је од најлепших и најмодернијих у целој Србији, а услови рада са децом на сеоском подручју исти су као и у граду. Различите програме Предшколске установе похађа више од 3.500 деце, а за више од 1.500 ти садржаји су потпуно бесплатни. За рад вртића годишње је потребно 488 милиона динара, од чега Град из буџета издваја више од 340 милиона
Већи обухват деце, одлични услови боравка и рада у савремено опремљеном простору и едукација запослених по највишим стандардима који доприносе правилном раном развоју деце најважнији су бенефити важног пројекта у којем су Фондација Новак Ђоковић и Град Шабац, од некадашње амбуланте шабачког Дома здравља “Др Драга Љочић” изградили модеран објекат за најмлађе у Мачванском Прњавору и околним селима. “Само месец дана после отварања, вртић у Прњавору, којем су деца дала име „Колибри“, заживео је у складу са планом да окупимо децу од јасленог до припремно-предшколског узраста под једним кровом, у различитим програмима, каже за наш лист Сандра Мићић, директорка ПУ “Наше дете” у Шапцу.
- „Школица живота“ је бесплатан програм за децу узраста 3-5,5 година, окупља децу која раније нису била укључена ни у један програм предшколског васпитања. Траје четири сата дневно, пет дана у недељи. Група тренутно броји 18-оро деце 2015. и 2014. годиште. Припремне предшколске групе, које су бројале по 14-оро деце овог узраста, допуњене су децом из програма „кренимо са три“ 2013. годиште, који је реализован два пута недељно, у простору школе, као и ППП програм. Сада и ових 19-оро деце иду пет дана у недељи, по четири сата у вртић. Групе су сада од по двадесет троје, двадесет четворо деце, што је подстицајна средина за учење и развој све деце - и предшколаца и млађе деце.
У целодневном боравку је тренутно уписано 48-оро деце, која су, управо од јасленог и вртићког узраста, адаптација је при крају и скоро сва деца већ бораве читавог дана у вртићу - до 11 сати дневно.
- У току је формирање и треће групе целодневног боравка. Има још двадесетак места за упис. Уписана су деца са подручја Мачванског Прњавора, Рибара, Петковице, Петловаче, а постоји интересовање родитеља из околних села са територије Лознице и Богатића, да укључе децу у целодневни боравак – истиче директорка.
Какви су услови рада и боравка деце и васпитача?
- Вртић је богато опремљен дидактиком и материјалима и средствима по најсавременијим стандардима, и унутра и спољашњим мобилијаром. У вртићу постоји интернет, бежични и кабловски, фиксна телефонија, па је донација коју смо добили кроз пројекат „Вртић за срећније детињство“ и ангажовање оснивача, града Шапца, у потпуности у функцији најкавлитетнијих подстицаја за рани развој све деце. Васпитно-образовни рад, исхрана, нега и превентивно-здравствена заштита се реализују као и у свим вртићима на градском подручју, без разлике.
Иако су услови одлични, а дидактичка средства модерна и прилагођена интересовању и потребама деце, важан је и начин рада са најмлађима, а овај пројекат предвиђа и едукацију васпитача?
- Васпитачи су већ месецима уназад пролазили различите програме стручног усавршавања, а сада се примена програма прати кроз супервизије, и то у целој установи, у свим вртићима, кроз сарадњу са ЦИП центром за интерактивну педагогију, сарадником установе и “Фондације Новак Ђоковић”. Обезбеђен је и програм менторства за „Школицу живота“, који укључује и све остале групе у вртићу „Колибри“. Креира се програм у ком се уважава контекст у коме деца у вртићу живе, учествују заједно у активностима, уз ситуације вршњачког учења, укључивањем родитеља у креирање и реализацију програма. Од јуче је почела и реализација програма подршке породици „Подршка, не перфекција“ који Фондација Новак Ђоковић, већ трећи циклус организује у нашој установи.
Како ће расти и развијати се вртић, какви су даљи планови?
- Чекају нас активности у повезивању и укључивању локалне заједнице у живот и рад вртића. Морамо бринути и о уређењу спољашњег простора вртића, ограђивању, одржавању околних парцела, паркингу..Лепи изазови и за нас и мештане Мачванског Прњавора, који, ипак, отварањем овог вртића, имају привилегије у односу на друге средине и спадају у веома ретке који на подручју целе наше земље имају један овакав вртић и у ком се ради по највишим нормама и стандардима. Важно је да истакнемо да се у нашој Предшколској установи ради по различитим програмима и по трајању и специфичностима које сваки вртић и запослени кроз своје компетенције креирају у складу са Предшколским програмом установе, који је заснован на правовремено испитиваним потребама породице и плану и организацији установе да се шири и обухват деце и понуда кавлитетних програма за децу и породице. – каже Сандра Мићић, директорка ПУ “Наше дете”.
ИМА МЕСТА ЗА СВУ НАШУ ДЕЦУ
На целом подручју града Шапца у све програме Предшколске установе укључено је око 3.500 деце - у 17 вртића у граду и приградским насељима и једном на сеоском подручју, и у око четрдесет објеката школa или месних заједница на сеоском подручју. Различите програме Предшколске установе похађа више од 3.500 деце, а за више од 1.500 ти садржаји су потпуно бесплатни. За рад вртића годишње је потребно 488 милиона динара, од чега Град из буџета издваја више од 340 милиона.

ЈАСЛИЦЕ – ПРВИ ПУТ НА СЕЛУ
Отварањем вртића “Колибри” на сеоском подручју први пут је формирана јаслена група са 27-оро деце узраста од једне до три године.
- Имамо сјајне услове рада, а у вртићу је све прилагођено деци и њиховим потребама, утолико је наша радост већа. Важна нам је и добра сарадња са родитељима, јер смо на заједничком задатку – каже Бранка Алановић, васпитачица.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa