Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
ПРОМОЦИЈА  ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА
ВЕЋЕ О РЕЗУЛТАТИМА И ПЛАНОВИМА УСТАНОВА И ОРГАНИЗАЦИЈА

ПРОМОЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА

На прошлонедељној заједничкој седници Општинског већа и УО Црвеног крста истакнуто је да је један од приоритета у раду ове хуманитарне организације промоција и омасовљавање добровољног давања крви, те да су, након законских измена евидентне и промене у резултатима на крају 2018. године у којој је у поређењу са претходном прикупљено мање јединица крви. У извештајном периоду драгоцену течност дало је 439 лица, 200 мање него у 2017. Ипак, у коцељевачком Црвеном крсту проценат од 3,34 даваоца од укупног броја становника сматрају добрим.
–У протеклој години имали смо 13 акција али је број давалаца био мањи. У 2017, смо имали 640 а прошле године 439, што је 30-40 одсто мање. Ово јесте последица укидања наменског давања али можемо ствари посматрати и кроз опште здравствено стање грађана. У току прошле године имали смо 10-15 одсто оних који су понудили крв али су одбијени након лекарских прегледа- истакао је секретар Милан Глумац.
Приликом анализе извештаја начелник Одељења за општу управу и јавне службе Радован Ранисављевић напоменуо је да посебну пажњу треба обратити на резултате рада и на функционисање ове организације која је, подсетио је, хуманитарна, невладина и непрофитабилна.
–Овде је професионално запослено само једно лице а сви остало који учествују су волонтери. Рад Црвеног крста оцењују и вреднују и државне установе и органи и Црвени крст Коцељева је међу првих десет у Србији по резултатима рада. Највећи допринос у раду ове организације дају хумани људи, ученици средње и основне школе, запослени у институцијама. Посебна пажња се поклања добровољном давалаштву крви. Важно је радити на подизању свести становништва о значају добровољног давалаштва- закључио је Ранисављевић.

О РАДУ БИБЛИОТЕКЕ УЗ ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈ О ФЕСТИВАЛУ ЗИМНИЦЕ
Седница са УО Библиотеке “Јанко Веселиновић” није одмакла даље од дискусије о дневном реду јер су поједини чланови већа затражили да им се у оквиру Извештаја о раду за претходну годину достави и детаљан финансијски извештај о “Фестивалу зимнице” који би, осим наративног, садржао и део са таксативно наведеним ставкама о утрошку буџета манифестације, док је Радивој Николић поставио и питање оправданости њеног одржавања.
На ову опаску реаговао је шеф Одсека за финансије Милета Ковачевић, оценивши да је након десет година одржавања бесмислено постављати питање оправданости овакве манифестације за коју је у 2018. издвојено нешто више од 9,5 милиона динара.
–Са друге стране овај технички део који се тиче и финансија сматрам да је оправдан предлог да као саставни део финансијског извештаја буде и тај детаљан, како наративни тако и финансијски- рекао је Ковачевић.
Он је подсетио присутне да је скупштинском одлуком из 2013. организација Фестивала зимнице поверена Библиотеци “Јанко Веселиновић” која формира организациони одбор, утврђује план и програм а сва средства којима се финансира манифестација су из буџета и предвиђена су одлуком о буџету општине Коцељева. Ковачевић је додао да су спроведене и јавне набавке у циљу да организовање ове манифестације буде што транспарентније те да финансијски извештај Фестивала никада није био нити ће бити тајна.
У дискусију се укључио и начелник Одељења за општу управу и јавне службе који је, као предлагач материјала, члановима већа упутио извињење.
–Нисам био присутан у периоду када су припремана и усвајана ова документа јер у супротном не бих ни дозволио да она буду упућена већу и да се ова седница одржи са оваквим материјалом. У праву су чланови већа који траже финансијски извештај који би се допунио наративним и финансијским извештајем фестивала и то није спорно. То је требало уврстити јер је то тражено и прошле године- рекао је Радован Ранисављевић.
Он се осврнуо и на саме документе о којима је требало да буде расправе на прошлонедељној седници истичући да “она оваква не могу да се усвоје”.
–Из Извештаја о раду се види да овде у оквиру једне постоје две установе. У уводу стоји да је Библиотека једина културна установа на територији ове општине а у културној активности и делатности ове установе нема ни речи. Постоји библиотечка делатност а онда Извештај о раду Завичајног музеја. Из овога се види да је Музеј посебна институција- оценио је Ранисављевић додајући да је рад коцељевачке библиотеке такав какав је и извештај.
Он је подсетио да је ова година јубиларна за општину Коцељева која слави 180 година постојања али да у програму ове установе нема ни речи о томе како ће се обележити овај јубилеј.
Након низа примедби начелник Одељења за општу управу и јавне службе оценио је да је за овакво стање у установи крив директор јер не руководи и не ради онако како треба.
Члан већа Јован Димитријевић сматра да извештај не приказује реално стање годишњег рада.
–Овде се неко оптужује за нешто а не види се ко је и шта је, па се онда прича да нешто није понављано што је писано у Извештају 2016/2017. Каже се да неко није нешто урадио и да ће бити пребачено у 2019-у. Преко тога се прелази а да се не наводи који су узроци, да ли су објективни...Извештај треба да садржи све оно што се радило у току године, да покаже разлоге, да укаже на узроке, на проблеме. Ако нешто није урађено треба навести због чега није урађено и ко није урадио - рекао је Димитријевић.
Одговарајући на примедбе и критике Небојша Остојић је подсетио да је 15 година директор Библиотеке и да је исто толико радио извештаје о раду и планове.
–Ја не могу да измишљам у извештају нешто што није рађено већ таксативно набрајам шта је урађено а сад, проблеми због којих друге ствари нису урађене, то је због недостатка финансијских средстава. Кад уђете у финансијски план Библиотеке видећете по ставкама да немам довољно средстава за реализацију програма. Ја желим доста тога али због финансијских средстава не може да се уради. Принуђени смо да радимо уз помоћ штапа и канапа- рекао је Остојић.
Реагујући на коментар да обележавање значајног јубилеја за ову општину није уврштен у овогодишњи план директор Библиотеке је истакао да се сегмент програма под називом “Стара Коцељева” односи на прославу 180. годишњице постојања ове општине.
Остојић је оценио као позитивно добијање буџета за организацију позоришних представа и подсетио да је након шест година у Дому културе решен проблем грејања чиме је овај објекат и током зимских месеци враћен у функцију те да се у њему поново организују биоскопске пројекције.
На предлог председавајућег предвиђене тачке су скинуте са дневног реда а о раду и плановима ове установе говориће се на некој од наредних седница Општинског већа.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa