Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Савети стручњака

Предсетвена припрема земљишта

Адекватном предсетвеном припремом земљишта треба обезбедити одговарајуће агротехничке услове за што бољу клијавост семена и каснији развој биљака, односно припремити растресит површински слој који ће прекрити семе и оптимално збијену постељицу на коју ће се семе сејати. Добро припремљен растресити слој смањује отпор клици при ницању, а доњи слој обезбеђује добар контакт између семена и земљишта. Предсетвена припрема утиче на квалитет и брзину сетве (уједначена дубина сетве), клијање и ницање је уједначено, постижемо жељени склоп биљака, а све то утиче на принос и квалитет зрна. Ако је оптимално збијен слој, влага се дуже задржава, па ће биљка при првој киши наставити развој.
Припрема се изводи различитим оруђима, у зависности од обраде:
• ако је обрада извршена чизел плугом довољно је једном прећи сетвоспремачем,
• ако је у питању класична обрада у сувим јесенима (суво земљиште) предсетвена припрема се изводи пакер ваљцима, да би се раситниле бусе, сабило земљиште.
Касније се пролази сетвоспремачем два пута. У влажном јесењем периоду (класична обрада плугом), предсетвена припрема се изводи лаком тањирачом или лаким пакер ваљком, а предсетвена обрада сетвоспремачима, ротационом дрљачом, дрљачом .
Циљ припреме земљишта за сетву је да се очува влага из јесење-зимског периода, али исто тако и да се површински слој земљишта доведе у оптимално стање за семе, и омогући семену кукуруза несметано клијање и ницање. Треба створити растресити слој земљишта.
Такође, предсетвеном припремом земљишта врши се и покретање активности корисних микроорганизама који живе у земљишту, али се и убрзава прелазак хранљивих материја из тешко приступачних у лако приступачни облик.
Дипл. инж. ратарства Гордана Рехак

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa