Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Фото: Народни музеј Шабац

Фото: Народни музеј Шабац

Предавање у Народном музеју о Милени Павловић Барили

Између моде и уметности

Једним јединим оком
видели смо светове, тврде и сиве путеве
воде што мру од жеђи.
Због тога, они који не сазнаше,
оковаше нас, мислећи да нас имају.
Али наш је живот био сигурнији него бусола -
Јер ми бејасмо деца Сокола
Предавање "Између моде и уметности" изазвало је велико интересовање шабачке публике. Једну од најзанимљивијих личности уметничке Европе између два рата и једину Српкињу која је илустровала насловницу престижног магазина "Вог", млади историчар уметности и моде Стефан Жарић представио је присутнима кроз илустрације високе моде. Од арт декоа и “лудих 20-их” у Београду, преко Минхена, Париза, до Њујорка, Милена је живела и стварала моду.
-Кроз пример наше велике уметнице Милене Павловић Барили можемо да се упознамо са научним принципима бављења модом, односно како моду можемо да схватимо као вид уметности. У Србији је ово питање проблематизовано због естраде која анулира естетске критеријуме моде. Са друге стране, важно је да ширимо знање и укажемо на значајне епизоде из наше историје. Као што је некада била Барили, данас је Роксанда Илинчић, наша модна дизајнерка која облачи Кејт Мидлтон, Мишел Обаму. Поседујемо потенцијал који може научно и музејски да се презентује, а самим тим допринесе бољем разумевању феномена моде у нашем друштву - навео је Жарић и појаснио да је стваралачки опус Милене Павовић Барили погодан је за слојевито тумачење кроз призму интердисциплинарности.
Комбинујући класичну европскy сликарскy традицију са тенденцијама тадашње високе моде, Милена је оставила препознатљив стваралачки траг у историји националне уметности. Повезаност модног дизајна, илустрације и фотографије уз креаторску црту Жана Патуа, Пола Поареа, Елзе Скјапарели, Кристобала Баленсијаге са којима је имала прилику да срађује утицали су на њен уметнички сензиблитет који је дошао до изражаја у модном часопсу „Вог“.
-Исте године када је била премијера првог филма у боји „Чаробњак из Оза“, Милена одлази у Америку. Занимљива је паралела, јер главна протагонисткиња Дороти своју личност трансформише управо уз помоћ једног одевног предмета, чувених црвених ципелица. Овим упућују на то да је управо мода та која може да утиче на човека, одведе га на друго место. Тада и наша уметница одлази у Њујорк и „Свет сутрашњице“. За „Вог“ ради до краја свог живота, односно 1945 године. Једина насловница коју је урадила уметница са ових простора је управо рад Милене Павловић Барили. У питању је девојка у плавој венчаници. Иако је лик уметнице, то није аутопортрет, а настао је током сарадње са чувеном модном фотографкињом Тони Фрисел - рекао је Стефан Жарић.
Гостовањем младог историчара уметности Стефана Жарића и предавањем о високој моди у стваралаштву Милене Павловић Барили Народни музеј Шабац започео је циклус "Ширимо знање“.
-Шапчанке и Шапчани ће имати прилику да кроз предавања која организујемо прошире и допуне своја знања. Намера овог циклуса је да понудимо знање наших кустоса, оних који већ дуги низ година предано раде и да представимо њихова сазнања и теме истраживања, али и гостујућих стручњака, чија знања изазивају нове помаке у тумачењу појава којима се бави и наш Музеј. Наш први гост, Стефан Жарић, озбиљно се бави историјом моде на овим просторима и представља оно што је подмладак наше науке. Знања су добра када говоре из искуства, а чини ми се понајбоља када говоре из младости, јер тада смело постављају питања и остављају одговоре отвореним - истакла је директорка Народног музеја Нела Тонковић и додала да предавањима музеј испуњава једну од основних мисија, едукацију.
Циклус "Ширимо знање" одвијаће се динамиком од два предавања месечно. Предавања су замишљена као жива комуникација између предавача и публике, током које ће публика бити у прилици да поставља питања и износи коментаре, те на тај начин формира своје ставове у вези са актуелном темом.

М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa