Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
ШАБАЧКИ ВОДОВОД КРЕЋЕ У РЕАЛИЗАЦИЈУ
ЈЕДИНСТВЕНОГ ПРОЈЕКТА У СРБИЈИ

Вакуумска канализација у Јевремовцу

Пројекат подразумева изградњу десет километара канализационе мреже, а вредност радова је 1,5 милиона евра
Пред шабачким Водоводом је јединствен пројекат чија реализација почиње ове године. Ради се о изградњи канализационе мреже у Јевремовцу у дужини од десет километара, а вредност комплетног пројекта је 1,5 милиона евра.
Оно што овај пројекат чини јединственим у Србији је то да се по први пут ради систем вакуумске канализације. Директорка ЈКП “Водовод Шабац” Даниела Ловрин Гавриловић каже да су се за вакуумску канализацију одлучили због специфичног терена и нерешених имовинско-правних питања.
- Ми смо 2017. године отишли у Словенију и виделу нову технологију, која нам се учинила врло интересантном. Показало се да би ова технологија, с обзиром на конфигурацију терена, на нерешене имовинске односе, била јефтинија и једина, технички могућа. Кренули смо у преговоре, са Развојном банком Словеније, са њиховом Развојном агенцијом. Рекли смо да је то одлична технологија, али да ми немамо милион и по евра које бисмо могли да уложимо, колико кошта тај пројекат. Нама јесте важно да грађани Јевремовца добију канализацију, али то кошта милион и по евра и то је много. Онда су они нама предложили, да пробамо, да нађемо модел финансирања уз помоћ њихове Развојне банке и Развојне агенције. Банка би нам дала кредит, а Развојна агенција Словеније би нам покривала камату - истиче директорка Водовода.
Изградња вакуумске канализације до сада није примењивана у Србији, док се на пример у Холандији користи 150 година. Руководилац техничког сектора у шабачком Водоводу Владимир Недељковић додаје да и вакуумска канализација има своје предности и мане као и гравитациона, али је, у овом случају, најприхватљивије решење.
- Када читате и слушате људе који се баве том канализацијом они кажу само оне позитивне ствари, а ми смо били свесни да сигурно ту мора да има и неких негативних ствари. Иначе, да је све позитивно, онда би цео свет то радио, зато смо ми и отишли у Словенију, на позив те фирме из Словеније, и на лицу места смо се уверили да то заиста функционише. У Словенији постоје читаве општине које су увеле вакуумску канализацију. Били смо у љубљанском водоводу који ту канализацију одржава, поставили смо им разноразна питања да се уверимо, да то заиста може да функционише и да је то применљиво код нас - напомиње Недељковић.
Предност вакуумске канализације је што су профили цеви мањи, постављају се на мању дубину и тај део посла би обавио шабачки Водовод својом механизацијом. У 1,5 милиона евра, укључени су материјал и цеви а највредније у пројекту је централна вакуумска станица са словеначком опремом.
- Читавим системом, у читавом цевоводу, влада подпритисак од неких пола бара. Када се у шахту дође до неког нивоа, када се шахт напуни, пнеуматски вентил се отвори, практично, тај садржај се усиса и одвуче до те станице из које се даље препумпава у нашу канализацију - додаје Недељковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa