Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Безбедност деце у  саобраћају приоритет
Интерактивна радионица и представа за основце

Безбедност деце у саобраћају приоритет

У периоду од 2013. до 2017. године у Србији у саобраћајним незгодама живот је изгубило 25-оро деце узраста од 11 до 14 година, а само у 2017. години погинуло је осморо деце овог узраста
У оквиру редовних превентивних активности које у циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају, а пре свега деце, реализује Тело за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, у Oсновној школи „Вук Караџић“ реализована је интерактивна представа и радионица за децу старијег школског узраста како би указали на значај поштовања саобраћајних прописа.
Едукативна представа је део пројекта „Повећање безбедности деце виших разреда основне школе“ и реализује се у десетак градова и општина у Србији са намером да се повећа безбедност најмлађих на путевима. Циљ је да до 2020. године у саобраћају нема погинуле деце.
-Агенција за безбедност саобраћаја креирала је пројекат у коме тестира три модела наставе за узраст од 10 до 14 година. Према нашој евиденцији у Шапцу у 2017. години повређено је 44 малишана, док је један изгубио живот. Изабрали смо Шабац у првих 10 градова како бисмо подигли свест наше деце и будућих младих људи о важности безбедности у саобраћају. Грешка у саобраћају не може да се исправи, а свака друга у животу лако може. До сада обишли смо девет градова. Малишани су јако добро реаговали на овакав вид едукације. На основу упитника које су попуњавали може се видети да су много тога научили. Планирамо да оваква предавања уврстимо у нашу редовну праксу - навела је Данијела Марковић из Агенције за безбедност у саобраћају.
Активности је присуствовала и Сандра Мићић, чланица Тела за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца која је указала на значај едукације и подизања свести деце како би били одговорни учесници у саобраћају.
-Подржавамо активности које реализује Савет за безбедност саобраћаја Републике Србије, а све у циљу подизања свести код младих нараштаја. Важно је да превентивно делујемо и ученицима покажемо како да буду опрезни у саобраћају. Надамо се да ће им реализована предавања и радионице пружити нове информације како би на прави начин сачували себе и друге учеснике у саобраћају - истакла је Сандра Мићић.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa