Инфо

28. март 2019.28. мар 2019.
СПОМЕН СОБА – МУЗЕЈ У МАЛОМ
две деценије од бомбардовања

СПОМЕН СОБА – МУЗЕЈ У МАЛОМ


Двадесет година од агресије НАТО на Југославију, односно Србију. У касарни “Церски јунаци” у Шапцу одржана једна од свечаности у Шапцу – помен страдалима од агресије. Командант јединице у име свих положио венац у новоотвореној спомен соби
Ове године навршило се двадесет година од срамне НАТО агресије на Југославију, највише на Србију. Сећања на страдале у овој агресији организује Команда гарнизона Шабац у својој касарни “Церски јунаци”. То је већ традиционално сећање на невино стадале жртве коме увек присуствују родбина погинулих, представници цркве, града, борачке организације, војни пензионери, представници Народног музеја, друге организације и бројни грађани.
Свечаност је почела одавањем поште страдалима минутом ћутања. Све присутне на овом помену најпре је примио командант јединице потпуковник Синиша Маринковић. Он је кратко подсетио присутне на немили догађај који обележавамо а затим је све присутне упутио у новоотворену спомен собу за коју су и присутни из Народног музеја у Шапцу изнели високо мишљење.
Новоотворена спомен соба је, по ономе што се види, у правом смислу речи музеј у малом. Вишевременски труд старешина које су радиле на уређењу спомен собе у потпуности се исплатио. Баш на годишњицу бомбардовања од пре двадесет година све просторије спомен собе су отворене и за грађане. У неколико просторија приказани су ратни догађаји од пре двадесет година, историја ове јединице, историја Шапца и околине, знаменитости Шапца и знаменити људи овог краја. У одељењу посвећеном страдалима од агресије изложене су њихове фотографије и имена, као и фотографије дела града који је бомбардован. У холу спомен собе, то је занимљиво, приказане су историјске знаменитости града као и имена и дела знаменитих људи. Такође, у једном одељењу, приказана је историја јединице – понтонира, затим значајне активности јединице од општег значаја, велике војне вежбе у којима су учествовали у земљи и инотранству др.
По разгледању експоната спомен собе високо своје мишљење о укупном садржају изнели су и представници Народног музеја.
Ретка је, ако не и једина, спомен соба оваквог садржаја и уређења у гарнизонима Србије. Заинтересовани грађани, рекоше нам у гарнизону, могу организовано и појединачно да посете ову поствку у спомен соби, уз претходну најаву. Посета је бесплатна.
Већина старешина ове јединице неколико месеци су уложили много труда да ова спомен соба у свему одговори намени. И успели су у томе. Међу бројним старешинама које су дале свој допринос да ова спомен соба буде ово што сада јесте, издвојили смо неколико имена, а то су Александар Ђурић, Драгослав Бодловић, Банко Поповић, Дарко Крајчиновић и командири свих јединица.
Током свечаности, у име свих организација и појединаца, командант јединице потпуковник Синиша Маринковић, положио је у спомен собу венац.
Отварањем ове величанствене спомен собе ова јединица и град Шабац прикључили су се општем обележавању двадесете годишњице од нехумане агресије НАТО алијансе на Србију.

С.Стојановић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa