Инфо

28. март 2019.28. мар 2019.
ДЕСЕТИ ПРОТЕСТ ПРОТИВ РЕПУБЛИЧКЕ ВЛАСТИ

Мрак је најгушћи пред свитање

Шапчани су се окупили испред старе Робне куће одакле су, након излагања говорника, прошетали градским улицама
Још једна недеља протекла је обележена незадовољством грађана Шапца израженим у протестној шетњи “Један од пет милиона”. На скупу су говорили Урош Ракић, председник ђачког парламента Медицинске школе у Шапцу и Никола Јовановић, потпредседник Народне странке.
Ракић је, као и неколико недеља раније, истакао да млади масовно одлазе из земље и да је ово последња прилика да се то спречи.
-Власт константно игнорише наше захтеве и ми смо закључили да више немамо времена за чекање да се ти захтеви испуне. Оно што нас је посебно узнемирило су хапшења наших вршњака, средњошколаца и студената који су само желели да искажу свој став и мишљење. У овој држави не могу да успеју они који мисле својом главом, већ само они које је власт убедила да постоји само једно исправно мишљење – њихово. Такву будућност не желимо, изјавио је Ракић.
Јовановић је подсетио на све функционере СНС-а који су прошли некажњено за своје злочине, додавши да су протести уродили плодом јер су председник општине Гроцка и председник општине Брус били приморани да поднесу оставке, али да је немогуће једног по једног “скидати са власти”, већ да је неопходно “скинути главног”, и тим поводом позвао присутне да се придруже великом народном протесту 13. априла у Београду. Он се осврнуо на прошлонедељни “упад” протестаната у РТС.
-Грађани који су прошли викенд ушли у РТС нису ушли ништа да руше. Зашто бисмо рушили оно што је наше? Руше га они који су на власти. Људи су ушли да поставе нека елементарна питања. Како је могуће да актуелни председник у 2018. години проведе на РТС-у 182 сата, а да његови главни политички неистомишљеници не буду ни једном на Јавном сервису, упитао је Јовановић и закључио да су грађани ушли у зграду РТС-а да потраже своје “право да знају све”. Такође, затражио је објашњење власти на који начин намеравају да потроши 250 милиона евра на национални стадион у Остружници, и зашто тај новац, уместо тога, не уложе у ФК Мачва.
-Ако имамо “право да знамо све”, да ли можемо да знамо где су потрошили 635 милиона евра које су отели од наших пензионера? Господо уредници Јавног сервиса, не морате пуштати сваки дан опозицију као што пуштате Вучића, али дајте грађанима одговор на питање: на шта је потрошено 8 милијарди евра за које су се додатно задужили од 2014. године? Да ли су нешто изградили?, упитао је Јовановић, а окупљени су добацивали “Продали су!”.
Он је истакао да протестанти не желе насиље и да неће бити грађанског сукоба.
-У Србији неће бити насиља, нама не треба насиље. А знате ли због чега? Зато што овај режим неће нико бранити. Овај режим неће бранити жандарми, јер актуелни председник прогони жандарме који су 2014. поштовали правила службе и бранили се од његовог брата који је пробијао кордон и гађао их флашама. Полиција неће бранити овај режим, јер је овај режим понизио полицију тиме што им је довео на чело мафијашку старлету. Неће га бранити ни лекари, који су принуђени да напусте Србију да би имали достојанствен живот, рекао је Јовановић додајући и просветаре “чији је министар образовања у сукобу интереса јер води приватни факултет у већински образовном државном систему”. Своје излагање Никола Јовановић закључио је изреком да је “мрак најгушћи пред свитање”, а затим повикао “Готов је!”, на шта су окупљени одговорили аплаузом.
Грађани су носили транспаренте, звиждали у пиштаљке и узвикивали “Готов је!”, “Вучићу лопове!” и опонашали завијање вукова. Протестна шетња је протекла у миру, а следећи скуп је заказан 29. марта у 18 часова на истом месту.
Креативност,
а не насиље
Поред бине била је постављена шаховска табла и балони са ликовима председника и министра унутрашњих послова уз слоган “резервисано за њу и њега”, као и пано са фотографијама некажњених СНС функционера са једне стране и ухапшених студената са друге стране уз опис “Двоструки аршини, да ли је закон једнак за све”

Н. Марјановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa