Инфо

28. март 2019.28. мар 2019.
16. ПРОТЕСТ “1 ОД 5 МИЛИОНА” У БЕОГРАДУ

Исти захтеви, нема повлачења

Протест је почео окупљањем на платоу код Филозофског факултета где се грађанима обратио глумац Брансислав Лечић. Он је рекао да су захтеви демонстраната оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице Скупштине Маје Гојковић. Захтева се и оставка руководства РТС-а и чланова и чланица РЕМ-а као и обезбеђење за поштене изборе у року од шест до деет месеци. Лечић је поручио да уколико се захтеви не испуне, цела Србија ће се окупити у Београду у суботу 13. априла
У Београду је под називом „Исти захтеви – нема повлачења“, одржан 16. грађански протест „Један од пет милиона“. Протест је завршен испред зграде Врховног касационог суда у Немањиној улици подршком грађанима који испред зграде овог суда штрајкују глађу због банкарских кредита у швајцарским францима.
У име штрајкача и Центра за заштиту корисника банкарских услуга „ЦХФ Србија“ грађанима је на подршци захвалила Јелена Павловић која је поручила да „неће одустати од штрајка док Србија не постане правна држава“.
Она је навела да корисници кредита никада нису хтели да оптерете државу ни за динар, већ да би судови требало да пресуде да банке имају право на зараду, али не и на екстра профит.
Протест је почео окупљањем на платоу код Филозофског факултета где се грађанима обратио глумац Бранислав Лечић. Он је рекао да су захтеви демонстраната оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице Скупштине Маје Гојковић. Захтева се и оставка руководства РТС-а и чланова и чланица РЕМ-а као и омогућене поштене изборе у року од шест до десет месеци. Лечић је поручио да уколико се захтеви не испуне, цела Србија ће се окупити у Београду у суботу 13. априла.
После обраћања Лечића, на платоу је пуштена химна „Боже правде“ и одржан је минут ћутања за жртве бомбардовања 1999. године.
Генерал у пензији Срето Малиновић је поручио, дан уочи обележавања 20 година од НАТО агресије, да му је част да се обрати пред онима који су устали против неправде и понижавања разума Србије
- Неке ране не могу да зацеле. Упркос чињеници о односу снага и начину на који НАТО ратује, ушло се у рат са најачом силом. На крају је потписан некакав споразум којим су жртве и трауме народа учињене узалудним. Данас државу воде исти људи који потурају тезу да су њихови претходници изгубили Космет – истакао је Малиновић.
Малиновић је поручио полицајцима да је отаџбина народ који је на улици и додао да “не подижу пендреке на свој род”.
Са Платоа су демонстранти кренули у протестну шетњу преко Македонске и Светогорске улице до РТС-а.
Улаз у зграду РТС-а из Таковске улице био је ограђен траком, као и степениште које води ка улазу из Абердареве улице.
Један од оснивача Савеза за Србиоју Драган Ђилас изјавио је новинарима да су захтеви исти као и пре 100 дана и истакао да је неопходно да се ослободе медији у Србији.
- Неропоходно је да се грађани Србије ослободе притиска под којим живе. Мора одмах да се престане с покушајима даљег дељења народа и гурањем једних на друге, што последњих дана ради власт - рекао је Ђилас.
Многи су упалили свеће за погинуле новинаре, али и за, како је речено „скидање медијског мрака једном заувек“.
Испред РТС-а одржан је „Дневник слободне Србије“ у којем су се грађанима обратити младићи Крста Томковић, Стефан Симић, Урош Савић, Милош Декић и Стефан Новаковић, који су били приведени током прошлонедељних протеста у Београду, када су демонстранти упали у зграду РТС-а.
Демонстрати траже фер и слободне изборе, слободне медије шест до девет месеци пре избора, смену државног врха, као и разоткривање убиства лидера иницијативе СДП Оливера Ивановића.
Протест на Јарињу
У близини административног прелаза Јариње данас је у минут до 12 одржан протест „Један од пет милиона“, који је почео минутом ћутања за жртве НАТО бомбардовања СРЈ, објавио је портал Коссев. На протесту је било око 30 грађана а саобраћај није ометан.
Међу окупљенима били су организатори протеста „Један од пет милиона“ у Косовској Митровици Марко Јакшић и Дејан Недељковић, као и председник Покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ и посланик у Скупштини Србије Славиша Ристић.
Окупљени су рекли да је циљ окупљања да се јавност подсети ко је одговоран за успостављање административних прелаза 2012. године, директно оптужујући за то председника Србије Александра Вучића. То је девети протест „Један од пет милона“ на Косову. Претходно су три протеста одржана у Косовској Митровици, четири у Грачаници, а један у Пасјану.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa