Инфо

28. март 2019.28. мар 2019.
Стручна предавања  о најтежим болестима
МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Стручна предавања о најтежим болестима

“Имамо лекове и за метастатску болест који у педесет одсто случајева омогућавају петогодишње преживљавање 50 одсто. Када се болест открије у почетном стадијуму лечи се као хронична болест и са њом се живи 40, 50 година и дуже”, каже др Ференц Вицко, специјалиста за реконструктивну хирургију дојке
Март је месец борбе против малигних болести. Иако се у Општој болници “Лаза К. Лазаревић” свакога дана у години боре са овим проблемом, прошлог четвртка стављен је посебан акценат на ту тему и одржано је стручно предавање за запослене у овој установи. На предавању су говорили проф. др Иван Пауновић, начелник Центра за ендокрину хирургију Клиничког центра Србије и координатор Министарства здравља за ову област, иначе члан Управног одбора Опште болнице, и др Ференц Вицко, специјалиста за реконструктивну хирургију дојки, државни секретар Министарства здравља.
Овим предавањем настављена је добра сарадња Министарства здравља и Опште болнице, као и низ долазака еминентних стручњака у ову установу. Карцином је уз кардиоваскуларне болести водећи узрок смртности код нас, па је свака прилика добра да се о том проблему још нешто каже. Србија заузима високо друго место у Европи по смртности од рака дојке, болести која је излечива када се открије у раној фази.
-Да бисмо нашим пацијентима пружили најбољу могућу негу, на најбољи и најквалитетнији начин, неопходна је едукација, како здравственог особља тако и пацијената. Податак да свака 12. жена у Србији оболи од рака дојке довољан је показатељ колико је ово велики проблем. По оболевању смо негде у средини у односу на Европу, али смо по смртности на другом месту, одмах из Црне Горе. То је нешто што Министарство здравља жели да поправи, нагласио је др Ференц Вицко.
Истакао је да уз едукацију промовишу здраве стилове живота, што може спречити појаву малигних болести и до 30 одсто. Такође је навео да секундарна превенција, односно скрининзи омогућавају излечење, јер се болест открива у раној фази и да због тога пацијенти треба да се одазивају на њих.
-Увели смо и нове иновативне лекове који не постоје чак ни у неким земљама ЕУ. Рецимо Италија сада нема могућности као Србија на том пољу. Имамо лекове и за метастатску болест који у 50 одсто случајева омогућавају петогодишње преживљавање. Верујемо да ће то за годину, две утицати и на смртност и да нећемо више бити на том другом месту, сматра Вицко.
Скрининзи карцинома дојке почели су да се спроводе на националном нивоу 2012. године. Сада се може говорити о конкретним резултатима које су они дали. Сви домови здравља који испуњавају услове да имају мамограф и око 40 болница на територији Србије укључено је у овој програм.
-До сада је прегледано више од 90.000 жена. Од 2012. године до сада је откривено близу 800 случајева рака дојке који су прошли кроз здравствени систем и можемо рећи да су излечени. Када се болест открије у почетном стадијуму лечи се као хронична болест и са њом се живи 40, 50 година и дуже, истиче др Вицо.
Циљ Министарства је да се што више операција обавља у секундарним здравственим установама. Шабачка болница је обухваћена овим планом.
-Тренутно су у изради преко другог Пројекта здравља Србије, клинички путеви за лечење рака дојке. Шабачка болница ће направити свој клинички пут у техничким могућностима које има. Оно што неће моћи да ради закључиваће уговоре са другим болницама или здравственим установама, да би пацијентима у овом региону била пружена најбоља могућа здравствена нега, рекао је др Вицко.
Велики број деце у Србији је оболео од малигних болести. Готово свакодневно се покрећу нови апели за сакупљање средстава за лечење деце у иностранству. Др Ференц Вицко подсећа на буџетски фонд опредељен за ову намену.
-Буџетски фонд за лечење у иностранству ове године је увећан за скоро двоструку суму у односу на прошлу годину. Махом се из њега лече деца. Треба се обратити Фонду уколико нема других могућности, Фонд плаћа лечење у иностранству, каже Вицко.
Проф. др Пауновић и раније је долазио у Шабац, а овога пута оперисао је једног пацијента заједно са др Миланом Грујићем, хирургом шабачке болнице.
-Оперисали смо пацијента који је био суспектан на на карцином штитасте жлезде, али на срећу испоставило се да то није случај. Поносан сам због чињенице да Шабац и Мачвански округ, који има 200.000 становника, сада има квалификованог хирурга који је завршио субспецијализацију за ендокрину хирургију, др Милана Грујића. Укупно је 11 оваквих хирурга у Србији и успели смо да покријемо пола државе лекарима који могу да раде 80 одсто операција које се раде у терцијалној установи, а такве операције могу да се обављају и у Шапцу, рекао је др Пауновић.
Истакао је да је Србија када је у питању хирургија штитасте жлезде у рангу са развијеним земљама света, а можда чак и испред њих. Навео је да је Србија једина земља у Европи која има субспецијализацију за ендокрину хирургију, да је имају још САД и да се такве операције обављају у 12 њихових болница.
Још нове опреме у шабачкој болници
Директор ОБ Шабац др Слободан Поповић пред почетак предавања саопштио је лепе вести. Истог дана у установу је стигао допис Министарства здравља којим су одобрена средства за набавку лапароскопског стуба за хирургију и артероскоп за службу ортопедије. Вредност ових набавки је око 20 милиона динара.
Поред тога нередних недеља биће постављен нов рендген апарат у службу пнеумофизиологије који је купљен средствима донатора. Служба урологије добија уретрореноскоп, апарат за разбијање камена у мокраћним каналима. Два ултразвучна апарата, донација из Данске, тренутно су у процесу царињења.
Нова опрема допринеће да услуга буде боља и квалитетнија.

М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa