Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Подршка развоју  запошљавања
Пројекат SEED STEP II - Израда Стратегије људских ресурса

Подршка развоју запошљавања

Стратегија за развој људских ресурса Града Шапца најважнији документ, који нема ниједна локална самоуправа у Србији. Дефинише смерове, политику запошљавања, образовања и социјалног укључивања. Квалитет и значај локалног доприноса у запошљавању препознала је и Европска унија. Програм је део европске стратегије. Циљ је учешће локалног тржишта рада
У Центру за стручно усавршавање у оквиру пројекта "Подршка развоју образовања и запошљавања" организована је конференција и радионица за одређивање праваца развоја потенцијала за Град Шабац. Ово је део "SEED STEP II" пројекта који се финансира средствима Аустријске развојне агенције и организације Volkshilfe Solidaritat и има за циљ промоцију запошљавања, самозапошљавања жена и младих на територији града Шапца.
-Активирали смо локално партнерство за запошљавање и учврстили пословне односе са партнерима који послују у индустријској зони. На основу разговора и анализе утврдили смо које су њихове потребе и следећи корак је да добију квалитетне и квалификоване раднике. Производ сарадње је и Тренинг центар, који смо недавно отворили са Аустријском развојном агенцијом. Људски ресурси су један од значајнијих фактора сваког пословања и због тога је Стратегија људских ресурса најважнији документ, који нема ниједна локална самоуправа у Србији и којим се дефинишу смерови и политика запошљавања, образовања и социјалног укључивања - истакао је Немања Пајић, председник Локалног савета за запошљавање.
На конференцији о потенцијалима, плановима, имплементацији и развоју Пројекта, као и теми израде Стратегије људских ресурса говорила је Тина Рибарић, "Пронова д.о.о".
- Квалитет и значај локалног доприноса у запошљавању препознала је и Европска унија, која је овај програм укључила у европску стратегију запошљавања. Циљ нам је био да окупимо учеснике локалног тржишта рада како бисмо утврдили стратегију за развој људских ресурса Града Шапца и како би они својим деловањем допринели развоју и унапређењу запошљавања у Шапцу. Сама Стратегија развоја људских ресурса, као и Локално партнерство за запошљавање биће кључни елементи и код разраде оперативних програма и код припреме пројеката за Европски социјални фонд, посебно у подручју запошљавања, али и у подручју социјалног укључивања и образовања. Стратегија ће дефинисати визију развоја запошљавања на локалном нивоу, одредиће приоритете, циљеве и мере, разрадиће се акциони план помоћу којег ће се Стратегија имплементирати, дефинисаће се финансијски, институционални и законодавни оквир и на тај начин ће она допринети запошљавању у наредном периоду на подручју града Шапца- навела је Тина Рибарић.
У оквиру скупа одржана је и седница Локалног савета за запошљавање. Учешћем у овом пројекту настало је Локално партнерство за запошљавање Града Шапца, које је пример добре праксе за цео регион. У новембру протекле године отворен је Тренинг центар - Центар за едукацију у професионалним и радним вештинама.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa