Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Папирне уплатнице  одлазе у заборав
Све на једном месту

Папирне уплатнице одлазе у заборав

Платне картице многима су олакшале свакодневне послове, новац се може подизати на банкоматима, а у продавницама се картицом купује и хлеб.
Међутим, када су у питању јавне установе, већина ће грађане послати до најближе Поште да прво уплате таксе и накнаде, а затим да се са признаницом и гомилом документације врате на шалтер и тек онда покрену процедуру за остваривање услуге због које су дошли.
Међутим, и ова пракса се мења.
У згради Градске управе (популарније “зграда општине”) грађани могу да заврше све на једном месту, без одласка на шалтер Поште. Од септембра је уведена пракса да се накнаде и таксе могу платити на лицу места картицом.
Како би то требало да изгледа у пракси?
Уколико вам рецимо треба извод из матичне књиге рођених, до сада је пракса била да прво на шалтеру затражите извод, затим добијете папир на ком пише колико треба да уплатите, на основу тих информација попуните уплатницу и одете на шалтер Поште. Након уплате на шалтеру Поште враћате се са потврдом о уплати на шалтер Матичне службе и добијате извод из матичне књиге рођених по који сте дошли. Али, више не мора да буде тако.
Увођењем нове праксе, све је сведено на само један корак – затражите извод из матичне књиге, на лицу места таксе и накнаде платите картицом и добијате извод по који сте дошли.
Дакле нема попуњавања уплатнице, нема одласка на шалтер Поште.
Поред трошкова издавања докумената, на овај начин може се платити и порез.
Корист је обострана, грађани штеде време, а рад локалне самоуправе се убрзава.
"То је само једна сличица коју желимо да створимо у оквиру једне слике, ефикасне и брзе Градске управе која је у служби суграђана. То плаћање је могуће извршити на Јединственом шалтеру и у Служби матичне евиденције", наводи Милан Васић, начелник Градске управе Шабац.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa