Инфо

2. јун 2011.2. јун 2011.
ПОШТОВАОЦИ ТИТОВОГ ДЕЛА И СРПСКИ КОМУНИСТИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН МЛАДОСТИ

БУЂЕЊЕ СЕЋАЊА ИЛИ НАДЕ

Хиљаде људи из свих бивших југословенских република, али и из многих крајева света, 25. маја посетили Кућу цвећа и одали пошту Јосипу Брозу Титу. Међу делегацијама били и комунисти из Шапца, Владимираца и Коцељеве. На платоу испред Музеја „25. мај“ одржан митинг, са кога су упућене поруке да се отргне од заборава време социјалистичке изградње југословенског друштва. Међу присутнима највише је било младих
Немојте нас убеђивати да смо лоше живели, јер су то били наши животи. Ми најбоље знамо како смо живели. Немојте нам причати како живимо данас, јер ми најбоље знамо како данас једва преживљавамо. Немојте нашој деци причати о лепој будућности и о томе како треба они да живе, пустите их да они своје животе живе сами!
Ово је само део поруке из писма које је песник Мошо Марић упутио учесницима митинга, одржаног прошле среде, поводом заборављеног празника, Дана младости. Митинг су организовали Комунистичка партија Србије и Удружење грађана „Јосип Броз Тито“, на платоу испред Куће цвећа у Београду. Поред порука, песник Марић одао је и захвалност организаторима, што нису заборавили вредности које су постојале у време владавине Јосипа Броза и што буде наду да ће се те вредности једног дана поново афирмисати у нашем друштву.
Ове песникове поруке биле су само општи оквир за једну готово потпуно заборављену слику: у простору дедињског парка, на платоу испред Музеја „25. мај“одвијао се догађај какав старије генерације памте да се дешавао пре три и више деценија. Уз сценографију југословенских тробојки са петокраком и црвених комунистичких застава са српом и чекићем, док су са звучника одјекивале речи песама: „Падај сило и неправдо!“, „Устајте презрени на свету!“, „Друже Тито, ми ти се кунемо!“, и других, дуге колоне људи, окупљале су се са различитих страна и полако попуњавале простор амфитеатра испред Музеја „25. мај“. Људи различите старосне доби ( а ваља признати да је међу мноштвом седих глава ипак највише било младих), уживали су у ритму њима драгих песама, гласно разговарали о „добрим старим временима“, или су стрпљиво стајали у реду да прођу кроз капију Куће цвећа и да посете Титов гроб.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa