Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Како је лепо смејати се у Србији
ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА ШАБАЦ

Како је лепо смејати се у Србији

Протеклог петка Шапчани су се једанаести пут окупили на платоу испред Шабачког позоришта у протесту против актуелне власти. Овога пута шетали су измењеном трасом: улицом Владе Јовановића до Мачвиног стадиона, Церском, Проте Смиљанића, па назад Карађорђевом до места окупљања
На скупу је говорио Милош Мијаиловић, некадашњи заштитник грађана Града Шапца. Говор је отпочео истом реченицом као на демонстрацијама 2000. године: “Како је лепо смејати се у Србији” и изразио жаљење што је “опозиција дозволила да опет дођемо у исту ситуацију”, рекавши да је на првим протестима у Шапцу носио паролу “Зар је морало поново”.
-Разлог што нам се опет догађа све исто је што није извршена лустрација. Да одмах разјаснимо, лустрација није затвор за бивше политичаре, лустрација је склањање бивших политичара са политичке сцене. То су радили и у Пољској, и у Чешкој, и у Словачкој и у Мађарској, једино лустрација није спроведена у Србији, иако је 2002. донесен закон о лустрацији, рекао је Мијаиловић и додао да не жели много да говори о Вучићу јер се са свим до сада реченим о њему слаже.
-Хтео бих да направим паралелу између оних протеста из деведесетих година и ових сад. Деведесетих година, кад је Милошевић био на власти, ретко кад се појављивао са својим изјавама, имао је своје људе који су радили посао уместо њега. Јесте да смо тада били опозициони град, јесте да је тада полиција овде вршила репресију над нама и да је било и ударања пендрецима, али смо истрајали, и то из дана у дан. Ови протести сада су са сличним захтевима као што су били онда. Међутим, за разлику од Слободана Милошевића, ми имамо човека који апсолутно не жели да свој микрофон препусти било коме другом, већ жели искључиво он да говори, рекао је Мијаиловић и додао да председник и Влада на све начине крше Устав.
Некадашњи заштитник грађана оценио је досадашње протесте у Шапцу:
-Нисам веровао да ће толико људи долазити из недеље у недељу. Нарочито ме импресионирала чињеница да је дан након доласка председника Вучића овде била маса, по мојој слободној процени, више присутних него на његовом митингу. Најважније је истрајати. Није битан број, и један овде да се појави, то је један од пет милиона и због тог једног је успео митинг.
Грађани су носили транспаренте са натписима “Небојша из Београда, колико кошта диплома?”, “АВ сузе рони, а плаћа га Блер Тони” и “Ми смо Европа”. Следећи скуп најављен је за наредни петак, овога пута у термину од 19 часова, на истом месту.
Н. Марјановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa