Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Председник попут Суперхика
Кривина у огледалу

Председник попут Суперхика

Један од најпознатијих стрипова Алан Форд, а мени свакако најмилији, изнедрио је читаву плејаду занимљивих ликова који су по карактеру у многоме описивали друштвену стварност неких капиталистичких земаља. Није да смо и ми „иза завесе“ били имуни на такве карактере, али сигурно смо узнапредовали тако да данас можемо и ми да се подичимо тиме да имамо ликове који би могли да буду окарактерисани неким од Фордових другара и колега.
Један од најзанимљивијих је свакако - Суперхик. То је онај вечито „нацврцан“ члан јединствене организације ТНТ који не подноси сиромашне и од њих краде не би ли дао богатима. Драмски заплет је у томе да је и он сам сиромашан, а по занимању је чистач улица. Његова два главна оруђа у борби против сиромашних је смртоносни задах који је мешавина киселог вина, белог лука и парадајза, и балон којим лети. Захваљујући тим својим атрибутима, краде од сиромашних све што стигне, пензије, минималац, социјалну помоћ, и даје богатима не би ли били још богатији.
Последњи наступ Прворођеног у Лозници, дефинитивно је потврдио да и ми имамо свог Суперхика. Овај наш такође узима од сиромашних тако што смањује пензије, радницима плате, доводи стране инвеститоре нудећи јефтину радну снагу, а онда те новце користи за неке бесмислене мегаломанске пројекте. У Лозници је коначно потврдио ту Суперхик стратегију да сиромашни буду још сиромашнији, а богати још богатији.
Елем, рекао је том приликом: „Видећемо да ли имамо новца у буџету, да бар мало помогнемо банкама“. Председник Србије гледа да „бар мало помогне банкама“ у случају људи који су задужени од тих истих банака у швајцарским францима!? Можда Прворођени није провалио да су људи, који су своју судбину везали за „швајцарце“, приморани да изађу на улицу управо због банака, а не обрнуто. Не треба помоћи банкама, већ људима који су код њих презадужени. Већина њих је одавно исплатила количину новца коју су задужили, али сада па до вечности плаћају камате које превазилазе здрав разум. Многима су одузете некретнине које су купили тим „швајцарцима“, тако да су банке у дебелом плусу и тек ће бити настави ли се ова трагедија. Они који дугују биће све сиромашнији, а они којима дугују биће све богатији. Идеална реализација платформе знаменитог Суперхика.
Руку на срце, сви они који су узимали кредите у „швајцарцима“ сами су се одлучили за тај избор. У том тренутку су желели да прођу што јефтиније, али испала је дара скупља него мера. Тражећи информације о свему овоме, дошао сам до закључка да нас Прворођени опет лаже, за разлику од Суперхика који се не додворава сиромашнима и према њима не осећа ни зрно емпатије. Прворођени стално говори о томе да их није он терао да узимају кредите у „швајцарцима“, већ је то радила претходна власт. На интернету су доступне на десетине изјава где многи из те власти саветују грађане да добро размисле, да је „швајцарац“ овакав и онакав, да је 20 година дуг период, али џаба све то када Прворођени попут папагаја понавља да су ти „бивши“, од којих половина седи под његовим скутима, одговорни за трагедију људи који су у кредитима са „швајцарцима“.
Богати у његово време постају још богатији, а сиромашни све сиромашнији. Хвали се огромним суфицитом у државној каси, а децу и даље лечимо СМС порукама, купујемо магнетну резонанцу путем Телетона, али зато градимо скупе гондоле, јарболе, фонтане... Они, богаташи, неће шетати центром Београда, већ они који су користили градски превоз да стигну од тачке А до тачке Б. Прворођени је, стим у вези, и гори од Суперхика. Док су суперантихероју најважнији богаташи, Прворођеном су поред, богаташа, од сиромашних важнији и Бугари. Кажу да ће нови изглед центра града, гондола, фонтане, па и тај фамозни јарбол, привући више туриста, нарочито бугарских и да је зато потребно да људи пешаче месецима и да поднесу ту велику жртву.
Чули смо недавно да и наш Прворођени воли да попије, али да га нико никада није видео пијаног. Још једна сличност са Суперхиком. Да ли због дејства медоваче, или из стварног уверења, Прворођени се из петних жила труди да помогне сиромашнима. Он, за разлику од Суперхика, никада није био сиромашан. Цео свој радни век је на туђим јаслама и нема намеру да се са њих скине. Чак је и стан, од једног ара, добио од државе док је земља крварила под НАТО бомбама. Суперхик је и даље сиромах, и у томе је велика разлика између ова два лика. Проблем је у томе што је један лик фикција, а други је стварност.
Ненад Кулачин

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa