Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Оштрије контроле  паљења на отвореном
ОДРЖАНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ
ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Оштрије контроле паљења на отвореном

Редовна, 24. седница Окружног штаба за ванредне ситуације одржана је у понедељак. Састанком је председавао начелник Мачванског управног округа и шеф Окружног штаба за ванредне ситуације Владан Красавац.
На дневном реду се нашло пет тачака. Поред усвајања записника са прошле седнице теме су биле и: Усвајање оперативног плана спровођења превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара, усвајање закључка о образовању стручних оперативних тимова за извршавање специфичних задатака заштите и спасавања и информација о спремности субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање и органа јединица локалне самоуправе на територији МУО да својим капацитетима учествују у активностима заштите и спасавања. Пета тачка дневног реда била је разно.
-Најважнија тачка је доношење оперативног плана спровођења превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара. Едукација је најважнија за превентивно деловање и то свих генерација: од предшколског узраста до најстаријег становништва и то како на сеоском, тако и на градском подручју. Сви треба да схвате колико су штетне и последице пожара, које могу бити и катастрофалне. Едукацију треба спроводити у оквиру свих месних заједница, у школским и предшколским установама, али и преко пољопривредних стручних служби, како би се пољопривредницима указало на негативан утицај спаљивања остатака на земљиште, навео је Владан Красавац.
Из Одељења за ванредне ситуације у Шапцу још једном су апеловали да се не спаљују биљни остаци. Спаљивање је забрањено и Законом о заштити од пожара и за физичка лица је казна 10.000 динара , а за правна лица од 100.000 до 300.000 динара. Поред тога, уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди у периоду од две године.
На састанку су представници Одељења за ванредне ситуације подсетили да је Ватрогасно-спасилачка јединица из Богатића прошле године на дивљој депонији у Змињаку у само једном дану интервенисала чак девет пута. Такође, због паљења остатака на њиви поред пута на путу Богатић – Глушац створена је димна завеса због које се догодио судар.
Од пролећа до јесени, када су пожари на отвореном учестали, ватрогасно-спасилачке јединице су ангажоване на гашењу њива, тако да уколико би дошло до избијања пожара у урбаној средини, где би већи број живота могао да буде угрожен, не би могло да се реагује пуним капацитетима.
Инспектори превентивне заштите у наредном периоду ће, заједно са припадницима полиције, обилазити терен и уколико неког затекну да пали на отвореном, писаће му казну лицу места.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa