Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Грађани имају моћ
Заједничка акција Асоцијације „Дуга“
и Националне коалиције за децентрализацију

Грађани имају моћ

„Да ли знате да на сваких 100 динара које примите као плату, држави дајете још 60 на име пореза и доприноса? Када дође време да потрошимо 100 динара, од тог новца поново дајемо додатних 20 динара за ПДВ. На сваки динар који потрошимо на себе, један дамо држави“
Асоцијација „Дуга“ је у сарадњи са Националном коалицијом за децентрализацију организовала протекле седмице уличну акцију и панел дебату, у оквиру пројекта организациује „Црта“, под називом „Грађани имају моћ“. Грађани су током уличне акције у Карађорђевој улици имали прилику да се информишу о томе какав јесте, а какав би требало да буде однос власти и грађана, потишу петицију подршке већем учешћу грађана о одлучивању и добију користан и атрактиван активистички поклон.
Према речима Данијела Дашића, програмског саветника Националне коалиције за децентрализациују, тема уличне акције била је како грађани ефикасније да комуницирају са влашћу, што их и највише интересује.
-Били смо ту да поразговарамо са релевантним особама и да видимо како цео систем комуникације побољшати. Испитивали смо грађане Шапца, да ли знају да имају моћ, како је користе, да ли им је потребна помоћ и шта мисле да би се могло више урадити како би њихова комуникација са локалном влашћу била боља – истакао је Дашић и додао да Национална коалиција за децентрализацију жели да подсети грађане да они стоје иза свега и да свака власт од локалне до централне постоји само због њих.
-Често се дешава да људи једноставно не разумеју да су они главни. Толико година су нам причали – власт све зна, не мешајте се, власт је најбоља и сл. Да ли знате да на сваких 100 динара које примите као плату, држави дајете још 60 на име пореза и доприноса? Када дође време да потрошимо 100 динара, од тог новца поново дајемо додатних 20 динара за ПДВ.У принципу гледано, ми на сваки динар који потрошимо на себе, дамо један динар држави, објашњава Дашић.
Главно питање је зашто ми више не питамо власт како троши наше паре. Грађани углавном тога нису свесни, мисле да је то аутоматизам.
-Не знају да су то наше паре и да би ми у суштини требало највише да се бринемо око тога како се оне троше. О томе смо разговарали и на дебати одржаној након уличне акције у Стартит центру. Дискутовали смо о томе да ли у заједником разговору између представника власти, невладиног сектора и грађана, можемо да дођемо до решења која и даље могу да унапреде начин рада локалне самоуправе. Да буде што ближа обичним грађанима, да разуме њихове потребе, а са друге стране грађани да схвате лимите, каже Дашић.
Асоцијација Дуга и Национална коалиција за децентрализацију раде на два врло слична пројекта, а циљ им је исти.
-Били смо јако срећни када су нас позвали да им помогнемо да уличну акцију и панел дебату, након четири града, организују и у Шапцу. Наш заједники циљ је освешћивање грађана о њиховим правима и о томе да они могу да контролишу одлуке на локалу, истакао је Виктор Тешић, пројектни менаџер Управног одбора, члан Асоцијације „Дуга“.
На панел дебати под називом „ Како да власт говори језиком грађана“ одржаној у Стартит центру, говори су Игор Марсенић, већник Града Шапца, Гордана Мандић Радосављевић, председница Удружења „Светлост“, а модератор је био Данијел Дашић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa