Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Предузетништво младих
Ученичка компанија „CLOCK O'MANIA“
Школе примењених уметности

Предузетништво младих


Истраживања су показала да између 15% и 20% ученика, који похађају програме ученичких компанија у средњој школи, касније у свом животу покрену властити бизнис, што представља три до пет пута већи број него у општој популацији
На Регионалном такмичењу ученичких компанија средњих школа Србије, одржаном у Крагујевцу у организацији ''Достигнућа младих у Србији'', под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, ученичка компанија Школе примењених уметности „CLOCK O'MANIA“ освојила је треће место и пласирала се на Републичко такмичење из области предузетништва, које ће у другој половини маја бити одржано у Новом Саду.
- Драго ми је што наши ученици осим неспорне креативности и инвентивности у различитим областима дизајна, имају и предузетнички дух. Иначе, истраживања показују да између 15% и 20% ученика, који похађају програме ученичких компанија у средњој школи, касније у свом животу покрену властити бизнис, што представља три до пет пута већи број него у општој популацији. Млади корисници предузетничког образовања развијају знања из области пословања, као и суштинске вештине попут креативности, иницијативе, издржљивости, тимског рада, разумевања ризика и осећаја одговорности. Зато је важно да се овакви програми негују у школама – навела је Невенка Ђокић, директорка школе.
На овогодишњем такмичењу ученици Школе примењених уметности представили су свој бренд јединствених часовника под називом „CLOCK O'MANIA“.
-Бавимо се израдом уникатних и декоративних сатова рађених техником ливења полиестерске смоле, где при изради, купцу пружамо могућност креирања жељеног дизајна. Овакво такмичење је за нас од великог значаја јер организације попут ''Достигнућа младих'' пружају прилику да и ми млади дођемо до изражаја и опробамо се у области предузетништва, да испољавамо сопствене идеје и даље их реализујемо. Пласман на национално такмичење за нас представља подстицај и мотивацију да наставимо са даљим радом у оквиру наше компаније – истакла је Марина Николић, чланица ученичке компаније.
Организација ''Достигнућа младих у Србији'' део је глобалне мреже ''Junior Achievement Worldwide'', познате по пружању услуга и подршке у области ученичког предузетништва широм света.
-Наше ученице које су чланице компаније положиле су и испит за Пасош предузетничких вештина ESP (Entrepreneurial Skills Pass) који представља нови, међународни начин стицања квалификација и добијања сертификата који показује да су ученици усвојили неопходна знања, вештине и компетенције потребне за запослење или самозапослење. Ученици који добију ESP имају бројне предности над осталим младим људима у наставку свог школовања, при уласку у пословни свет или започињању сопственог бизниса. Да би се олакшало повезивање између ученика који поседују ESP сертификат и организација које нуде даље могућности, користе се две онлајн друштвене платформе: LinkedIn и Drop’pin. На овим платформама, ученицима је омогућено да додају ESP сертификат својим профилима и на тај начин га искористе на најбољи начин – рекао је Саша Глигорић, ментор.
Чланови компаније су ученице III-1 одељења: Марина Николић, Тијана Стјепановић, Милица Васић, Катарина Баришић и Андријана Матић, а наставник - ментор је Саша Глигорић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa