Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Подршка храбрима и другачијима
Обележен Светски дан особа са аутизмом

Подршка храбрима и другачијима

“Данас смо овде да још једном, у оквиру Светског дана особа са аутизмом, пружимо подршку свима који су храбри да буду различити, посебни и другачији. Ту смо и да обележимо мали јубилеј Установе - пет година од како су се први корисници уселили у свој нови дом”, истакла је Јелена Милошевић, директорка ЦСР Шабац. “Шабац је град са највећим бројем локалних права и услуга, јер препознаје потребе својих суграђана. Тако ћемо радити и у наредном периоду у жељи да нашој деци и њиховим породицама будемо права подршка “, истакао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца
Центар за Социјални рад Шабац обележио је Светски дан особа са аутизмом, као и пет година постојања Установе за децу и младе са сметњама у развоју, протеклог уторка. Пригодној свечаности, у Касарским ливадама, уз коју је приређен разнолик програм, присуствовао је велики број званица: представника Града, институција, хуманитарних организација и појединаца великог срца.
-Свима вама који овде радите одговорно и са пуно ентузијазма и љубави, желим да честитам. Родитељима и деци и овом приликом у име Града преносим поруку да јесмо и да ћемо бити подршка свим вашим потребама.
Дневни боравак је настао као израз ваше потребе, зато Град подржава и даље рад ове установе. Ваша потреба је била и да ваша деца буду са својим вршњацима, у вртићу и школи, да буду безбедна и сигурна - зато Град финансира рад 24 лична пратиоца – истакао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и додао:
-Шабац је град са највећим бројем локалних права и услуга, јер препознаје потребе својих суграђана. Тако ћемо радити и у наредном периоду у жељи да нашој деци и њиховим породицама будемо права подршка.
Захвалан сам и свима који, осим Града, препознају потребе наших суграђана и помажу нам. Посебу захвалност желим да изразим Епархији шабачкој и владики Лаврентију. Они су даровали земљу на којој ће ускоро, захваљујући ангажовању Руже Поповић, бити завршен Предах смештај Богдај. Уз помоћ људи добре воље, многима можемо бити подршка и ослонац.
Према речима директорке Центра за социјални рад, Јелене Милошевић, Центар води бригу о свим категоријама становништва.
-Данас смо овде да још једном, у оквиру Светског дана особа са аутизмом, пружимо подршку свима који су храбри да буду различити, посебни и другачији. Ту смо и да обележимо мали јубилеј Установе пет година од како су се први корисници уселили у свој нови дом. Дом који је савремено опремљен и што је још важније, дом у коме раде професионалци великог срца. Заједно са њима наши корисници расту, уче, радују се и тугују. Из тог разлога кажемо да су запослени у Кући добре воље велики, јер им је срце отворено за потребе најслабијих међу нама.
У оквиру наше Куће добре воље, налази се и Дневни боравак где свакодневно борави двадесетак малишана из нашег Града, тако да поред непосредне бриге о њима, запослени у боравку пружају и снажну подршку породици тих малишана у њеном свакодневном функционисању - рекла је Јелена Милошевић, и обећала да ће и у будућности овај посао бити настављен посвећено и професионално.
-Ми смо изузетно поносни на нашу Кућу добре воље и наставићемо свој рад доследно, професионално и посвећено у сарадњи са Минстарством и уз пуну подршку Града који препознаје потребе својих суграђана и води одговорну социјалну политику.
Надлежни у Центру тврде, да поред повећања смештајних капацитета у догледном периоду планирају и изградњу летњиковца који би у летњем добу служио за одмор и различите радноокупационе активности, а о досадашњем квалитету рада сведочи родбина корисника.
-Владимир обожава да долази у „школу“ и јако је тужан ако један дан изостане, што све говори. Установа је њему прилично занимљива и потребна. Потпуно је збринут у њој у сваком смислу, а дугогодишња сарадња са особљем је јако добра. Ми смо апсолутно задовољни, а он посебно, што нам је и најбитније, истакла је сестра корисника Владимира Стојићевића, Снежана Стојићевић.
“Кућа добре воље” је отворена у марту 2014. године, а први корисници су се уселили у свој нови дом 1. априла 2014. У раду са корисницима је ангажовано девет стручних радника, шест неговатеља, помоћно и административно особље.
Тренутно, у Србији не постоји тачан број особа са аутизмом. Шабачко удружење за помоћ овим особама броји 27 чланова.
K.J.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa