Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
ПРАВО НА ЗДРАВЉЕ
У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ЗДРАВЉА: ДР ЈАСМИНА СТАНКОВИЋ,
ДИРЕКТОРКА ДОМА ЗДРАВЉА „ДР ДРАГА ЉОЧИЋ“

ПРАВО НА ЗДРАВЉЕ

Према дефиницији СЗО, здравље је „стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања, а не само одсуство болести и неспособности". На ендогене (факторе наслеђа) не можемо да утичемо, али зато можемо на егзогене, односно, факторе спољашње средине. То су: пушење, физичка неактивност, неправилна исхрана (која води у гојазност) и стрес. Енглеска реч screening (скрининг) подразумева превентивне медицинске прегледе којима се испитује популација наизглед здравих људи како би се пронашле особе које показују ране знаке неке болести, или предиспозиције за настанак обољења
Светски дан здравља обележава се сваке године 7. априла, под покровитељством Светске здравствене организације. Овогодишњи слоган Светског дана здравља је „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом“. Тим поводом, разговарали смо са др Јасмином Станковић, директорком Дома здравља „Др Драга Љочић“.
Шта подразумева примарна здравствена заштита?
- Наш Дом здравља" Др Драга Љочић" сваке године обележава Светски дан здравља као један од значајних датума из Календара јавног здравља Обележавамо га на иницијативу Института за јавно здравље" Др Милан Јовановић- Батут", а уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације (СЗО). Према дефиницији СЗО, здравље је „стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања, а не само одсуство болести и неспособности". Овогодишњи слоган "Светког дана здравља" је „Примарна здравствена заштита - основ универзалне покривености здравственом заштитом“. То омогућава да појединци и заједнице добију здравствене услуге које су им потребне без финансирања трошкова. Ово не значи бесплатну покривеност за све могуће здравствене интервенције, него минимални пакет здравствених услуга. Не односи само на лечење појединца, већ укључује и услуге за целокупну популацију као што су кампање јавног здравља. Једно од основних људских права је право на здравље.
Примарна здрваствена заштита обухвата већину потреба током живота, попут вакцинације, скрининга, превенирања и лечења... Које су услуге које пружа Дом здравља „Др Драга Љочић“?
- Дом здравља "Др Драга Љочић" је установа примарне здравствене заштите. Према Закону о здравственој заштити здравствена делатност на примарном нивоу односи се на: Заштиту и унапређење здравља, спречавање и рано откривање болести, лечење и рехабилитацију болесних и повређених; Здравствено васпитање и саветовање за очување и унапређење здравља; Спречавање, рано откривање и лечење болести уста и зуба; Патронажне посете; Кућну негу и лечење; Хитну медицинску помоћ и санитетски превоз; Фармацеутску здравствену заштиту; Спровођење мера опште и индивидуалне здравствене заштите запослених и корисника здравствене заштите за време обављања делатности у здравственој установи и на терену, као и стално унапређење и контролу примене тих мера; Организовање и спровођење стручног усавршавања, како здравствених радника, тако и осталих запослених.
Користите сваку прилику да поручите да је акценат на превенцији. Здравим стиловима живота чувамо своје здравље, јер „боље је спречити, него лечити“?
- Спречити појаву неке болести боље је и јефтиније него лечити. Енглеска реч screening (скрининг) подразумева превентивне медицинске прегледе којима се испитује популација наизглед здравих људи како би се пронашле особе које показују ране знаке неке болести, или предиспозиције за настанак обољења. Систематски прегледи почињу када се дете роди и представљају контролу здравља. Због широког спектра болести који се може спречити редовним годишњим прегледима, требало би их нагласити током целог живота.
Разлике између примарне, секундарне и терцијарне превенције?
- Здравствена заштита је скуп мера превенције лечења и вођења болести и повреда које спроводе здравствени радници. У англосаксонској литератури, према познатој подели Левела и Кларка, здравствена заштита се дефинише у три нивоа превенције – примарној, секударној и терцијарној.
Први ниво обухвата период пре настанка обољења и значајно унапређење и очување здравља, спречавање и сузбијање обољења. Други ниво односи се на рано откривање и благовремено лечење обољења. Трећи ниво има улогу да смањи последице проузроковане болешћу, као и да предупреди нове епизоде болести. Бави се рехабилитацијом оболелих и повређених.
Који су најчешћи фактори ризика који доводе до дисбаланса, односно, нарушавања здравља?
- На ендогене (факторе наслеђа) не можемо да утичемо, али зато можемо на егзогене, односно, факторе спољашње средине. То су: пушење, физичка неактивност, неправилна исхрана (која води у гојазност) и стрес.
Када је пушење у питању, угрожени су не само активни пушачи, него и пасивни, они који су у близини активних пушача. Ту нема компромиса ни када је у питању једна цигарета.Требало би да прође неколико година да би се организам ишчистио. Ове године покрећемо рад Саветовалишта за борбу против пушења, како бисмо утицали на наше суграђане да престану са овом штетном навиком. На тај начин спречићемо настанак низа обољења повезаних са дуванским димом: малигне болести језика, гркљана, усана, кардиоваскуларна, као и обољења периферних крвних судова. Физичка неактивност води у гојазност, која је ризик за настанак дијабетеса, кардиоваскуларних обољења и малигних болести. Гојазне особе понекад су и у депресији јер се мање крећу, слабије друже и повлаче у себе. Неправилна исхрана са пуно засићених масти, хидрата, соли, води у атеросклерозу, хипертензију, кардиоваскуларна обољења – инфаркт срца, инфаркт мозга - шлог, дијабетес. Стрес такође изазива сва наведена обољења. Што је присутно више фактора ризика, то су шансе за настанак обољења веће.
Којим промотивним активностима планирате да обележите Светски дан здравља у оквиру Дома здравља и у сарадњи са другим установама здравствене заштите?
- Ове године, Светски дан здравља обележава се по препоруци Министарства здравља Републике Србије са наведеним пакетом здравствених услуга: прегледи ЕКГ-а, крвног притиска и мерење нивоа шећера у крви. Као и досадашњи бесплатни превентивни прегледи у којима је увек учествовала наша установа, и ови ће обухватити све наше суграђане са овереним и неовереним здравственим књижицама и без заказивања. Прегледи ће бити организовани у Трећој здравственој станици нашег Дома здравља 07. 04. 2019. од 8 до 16 часова. На тај начин, радићемо на превенцији кардиоваскуларних обољења и шећерне болести који представљају најчешћи узрок морбидитета и морталитета, заједно са малигним болестима. Из акције у акцију можемо закључити да је одзив наших суграђана све већи, што значи да смо подигли свест о важности превентивних прегледа. Настојаћемо да у текућој години буде још већи број скрининга на карцином дојке, дебелог црева, кардиоваскуларних и шећерне болести. Такође, радићемо на на повећању броја вакцинисане деце и одраслих, чиме ћемо спречити настанак акутних заразних болести. Од свега је најважнији рад на промоцији здравих стилова живота, уклањању штетних навика, давање савета кроз свакодневни индивидуални здравствено-васпитни рад, организовање предавања по школама, месним заједницама, фирмама, местима јавног окупљања, организовање трибина, као и гостовање у медијима.
Ове године, Светски дан здравља обележава се по препоруци Министарства здравља Републике Србије са наведеним пакетом здравствених услуга: прегледи ЕКГ- а, крвног притиска и мерење нивоа шећера у крви. Прегледи ће бити организовани у Трећој здравственој станици Дома здравља „Др Драга Љочић“, 7. априла, од 8 до 16 часова. Право на преглед имају и суграђани са неовереним здравственим књижицама.

„У 2017. урадили 5.443 скрининг прегледа на карцином дебелог црева, а у 2018. је 7.828. Према просечној оцени изабраних лекара на нивоу Дома здравља, налазимо се на 16. месту, од 158 домова здравља у Републици Србији. У оцену улази број опредељених пацијената по изабраном лекару, број дневних посета, као и број урађених превентивних прегледа.“

„У Србији годишње оболи и умре од карцинома, кардиоваскуларних болести и дијабетеса мелитуса велики број људи. Зато су важни систематски превентивни прегледи којима се превенирају хроничне незаразне болести. У мере превенције спадају и вакцинације којима се превенирају акутне заразне болести. Дакле, систематски прегледи у комбинацији са вакцинацијом и редовним посетама лекару, представљају сигуран начин заштите од болести и очувања здравља.“

„Најмање половина људи у свету није у могућности да добије основне здравствене услуге. Скоро 100 милиона људи је сиромашно, а присиљено да плаћа здравствене услуге из свог џепа. Преко 800 милиона људи, односно, 12 % светске популације, потроши 10% сопствених прихода на здравствене трошкове за себе, болесно дете или другог члана породице, што представља прекомерне трошкове и велики глобални проблем.“
М.Филиповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa