Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Најскупља самоћа
Промоција књиге у Библиотеци шабачкој

Најскупља самоћа

Својеврстан колаж збивања и слика данашњице. Суштински проблеми цивилизације и маскирање поретка неслободе у једном роману
Аутор романа „Легенда о Паблу“, Милош Николин по професији је фармацеут, а по вокацији писац који вешто балансира између прецизног света хемије и маштовитог књижевног. Специфичан, препознатљив језички стил допринео је да се прича о пацијенту душевне болнице нађе у избору за Нинову награду 2018. године. Актуелна тема обогаћена је Милошевом литерарном способношћу и имагинацијом да универзално популарну проблематику у роману искаже на посебан начин. Да ли је самоћа привилегија појединца, или одраз неприпадања времену? Свесно отуђење? Ова и слична питања аутор покушава да одгонетне у најновијој књизи.
-„Легенда о Паблу“ садржи сублимацију свих мојих литерарних интересовања како у естетском, тако и у начину разумевања, третирања данашњег света. У фокусу, као и у претходна два романа је отуђеност савременог човека. То је много шири приступ. Због чега је главни јунак душевно поремећена особа? Зато што особе које су ван свакодневних токова и нису спутане нормативима понашања, друштва, закона могу много слободније да говоре о свему што виде и критикују свет. Такви јунаци су веома захвални, било да се ради о роману, причи, или филму. Пабло Костела живи у херметички затвореном свету потпуне изолације, што је карактеристика данашњице и виртуелне реалности која нас окружује. Он је уједно и бескомпромисни критичар савременог света. Друштвене феномене који постоје, врло директно, можемо рећи и грубо прозива, а то је крик бунта и безнађа - нагласио је аутор.
Мозаична структура романа кроз два фабуларна тока и кратке епизоде, по узору на „Бледу ватру“ Владмира Набокова, анализира целокупну цивилизацију и свеприсутне девијације.
- Српска савремена књижевна сцена није склона храбрим духовима који могу да се пореде са светском књижевном традицијом и актуелним тренутком. Књиге Милоша Николина провоцирају дубоке истине света у коме живимо на један метафизички начин. Већ у насловима а можемо пронаћи мноштво изворника које он на суптилан књижевни начин цитира у својим делима. Подсетиће нас на време и карактер времена у коме живимо - истакао је књижевни критичар Петар Арбутина на промоцији романа „Легенда о Паблу“ у Библиотеци шабачкој.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa