Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Орнамент- скривени знак
Едиција „Култура ћирилице“ у Библиотеци шабачкој

Орнамент- скривени знак

Орнамент је најстарији декоративни елемент на свету. Поседује магично - симболичку, декоративну функцију. Прожима све видове стваралачког изражавања. Важан елемент српске средњовековне уметности
Српски средњовековни орнамент као декоративни елемент вековима буди интересовање посматрача, стваралаца и носи вишеслојно, скривено значење. Оданост традицији, вештина и таленат нагнали су ученике Школе примењених уметности да надахнути историјским наслеђем, културом српских владарских породица, креирали су необичну поставку под називом "Српски средњовековни орнамент" у оквиру едиције „Култура ћирилице“ у Библиотеци шабачкој.
-У сарадњи са професорима и ученицима Школе примењених уметности у Шапцу, традиционално, скоро две деценије реализујемо изложбе. Из године у годину ученици успешно стварају крајње оригиналне радове изведене на начин који одговара сензибилитету већ формираних уметника - истакла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Поставка обухвата преко 60 радова, насталих у различитим техникама примењене уметности и дизајна. Осим копија са фресака манастирских задужбина породице Немањић, на изложби су приказани и радови у традиционалним техникама: мозаик, позлата, графика,калиграфија, клесање у камену и вез, као и савремени употребни предмети, керамика и асамблажи, инспирисани лепотом и симболиком српских средњовековних орнамената са фресака од XII до XV века.
- Изложбе које реализујемо често су прожете нитима медијализма, јер на тај начин проучавамо нашу богату културну баштину и традицију, а то је само део онога што радимо у нашој школи, која је спој традиције и савременог - навела је директорка школе Невенка Ђокић.
Изложба је отворена до 10. априла у Галерији Библиотеке шабачке.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa