Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
НАГОВЕШТАЈ СТАРЕ СЛАВЕ
ЗАПАЖЕНИ РЕЗУЛТАТИ ОСНОВАЦА НА СПОРТСКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

НАГОВЕШТАЈ СТАРЕ СЛАВЕ

Освајање медаља и запажени резултати коцељевачких основаца на окружним такмичењима вратило је школски спорт у жижу интересовања
Одбојкашице су крајем марта, у конкуренцији од седам екипа освојиле друго место. Одиграле су три утакмице и стигле до финала.
–Нашу екипу чинило је десет девојчица, узраста од шестог до осмог разреда. Најпре смо победиле тим из Владимираца убедљивим резултатом 2:0, потом смо од нешто озбиљнијег противника, екипе Љубовије, изгубиле сет и пласирале се у финале где смо заустављене од одбојкашица из Зворника које су биле боље и физички спремније од наших девојчица, тако да су заслужено победиле. Али, резултат наших одбојкашица је и те како вредан помена- рекла је професорка физичког васпитања Силвана Јовић.
Професорка је напоменула да је мањи број дечака који су заинтересовани за одбојку те да стога нису имали представника у мушкој конкуренцији, док је женска одбојка у једној врсти експанзије која ће, верује, потрајати.
–Пар година уназад нисмо имали запажених резултата иако се ради и на тренинзима и на часовима. Приметно је да нема неке претеране жеље ни воље да се истраје, а сви знамо да без тога нема ни успеха- поручила је Јовић.

РУКОМЕТАШИ ТРЕЋИ
Некада је коцељевачка основна школа била позната по женској рукометној екипи. Овај спорт је међу девојчицама деведесетих година прошлог века био изузетно популаран. Међутим, већ деценијама није тако. Према речима стручњака, интересовање за рукомет је у последње време израженије код дечака, јер важи за грубљи спорт.
Управо је на недавно одржаном окружном такмичењу за основце у рукомету ОШ “Мића Станојловић” учестовала први пут и имала представнике у мушкој конкуренцији. Дечаци из Доњег Црниљева и Коцељеве заузели су треће место.
СТОНИ ТЕНИС,
ФУДБАЛ, АТЛЕТИКА
Према речима Силване Јовић почетак 2019. године донео је успех школског спорта. Готово да нема такмичења на којем ђаци нису остварили добар резултат. Тако је било и у стоном тенису у којем су дечаци из Доњег Црниљева, Никола Новаковић и Немања Мирковић, освојили треће место у екипној конкуренцији док је у појединачној ученик осмог разреда Игор Гавриловић такмичење завршио на другој а његова другарица Тамара Симић на трећој позицији.
Мушка екипа из Драгиња вратила се са окружног такмичења у фудбалу са сребрном медаљом док су девојчице из Доњег Црниљева заузеле прво место. Прошле недеље у Шапцу на такмичењу у атлетици, коцељевачки основци били су такође успешни. У бацању кугле Стефан Лазаревић, ученик осмог разреда из Доњег Црниљева окитио се сребрном медаљом, а победник трке на 60 метара био је Марко Васић, ђак шестог разреда из Коцељеве.

УСЛОВИ СВЕ БОЉИ,
НЕДОСТАЈЕ ИСТРАЈНОСТ
Некадашњим генерацијама непостојање хале није била препрека за активно учешће у спортским активностима. Тренирало се напољу, у неадвекватним просторима у оквиру школских објеката, у фабричким халама...И постизали су се резултати.
Изградњом спортске сале у Коцељеви створени су одлични услови за бављење школским, професионалним и рекреативним спортом. Ове године фискултурну салу добиће школа у Каменици. Терена је све више, али не и истрајности оних који их користе. Ипак, за спортске успехе потребно је нешто више од адекватног простора. Потребна је воља, истрајност, упорност.
–Код деце има заинтересованости, али не и истрајности. Млади би све хтели, али се брзо засите сваког спорта. Хтели би успех преко ноћи, а сви добро знамо колико је тренинга, знојавих мајица и поцепаних патика потребно за постизање успеха. Велики проблем данас представља и прекомерна усмереност на рачунаре и мобилне телефоне који одвлаче пажњу од спорта, што свакако не би требало да се дешава. Ми, у оквиру школског спорта, имамо овде разне активности и најбоље се примећује по секцијама где нема претеране жеље код деце да се баве школским спортом и учествују у ваннаставним активностима. Без истрајности нема успеха и ми, одрасли, дужни смо да младима укажемо на важност истрајности и упорности у свим сегментима живота, па и у спорту- сматра Силвана Јовић, професорка физичког васпитања.

ПОНОВО ПОКРЕНУТ
ПРОЈЕКАТ “СПОРТ
У ШКОЛЕ”
Након једногодишње паузе пројекат “Спорт у школе”, који се годинама реализује у коцељевачкој основној школи, поново је покренут захваљујући залагању ове професорке.
–Разлози за прекид овог пројекта били су неоправдани. Проблем се јавио у распореду и терминима коришћења спортске сале. Успела сам да се изборим да се он поново врати у школу, иако надлежни немају ту праксу- истакла је Јовић и додала да се и на овом примеру јасно види неупорност код деце којих је на почетку школске године у овој школици било око 70, а данас је евидентно тај број у опадању.

СВЕ ПРИСУТНИЈИ
ДЕФОРМИТЕТИ
Крива кичма или равни табани све су пристунији код деце, кажу стручњаци. Ову тврдњу изнела је и професорка физичког васпитања и додала да су деформитети углавном последица физичке неактивности. Све већи број деце, из године у годину, долази у први разред са разним деформитетима, али и са недовољно развијеним моторичким способностима. Малишани све мање трче и скачу. Не проводе време напољу, не пењу се на дрво, не прескачу ограду. Стручњаци истичу да је важно инсистирати на што већој активности и не спутавати дечју потребу за кретањем.
–Деформитети су углавном последица физичке неактивности, а важно је да, док су млади, развијају своје моторичке способности, јер су тада деца најеластичнија. Што су старија, имају све већи страх. Период до поласка у школу, па и до четвртог разреда је у том смислу веома важан у њиховом животу- подсећа Јовић.
Међутим, неретко се дешава да баш у нижим разредима, упркос распореду, основци уместо трчања и шутирања лопте вежбају математику или утврђују градиво из матерњег језика.
Професори физичког васпитања заступају став да сваки час физичког треба да се искористи, па и тамо где нема адекватних услова. Кажу да је увек могуће децу извести напоље, те да је безброј начина да се примени физичка активност.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa