Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Повећање могућности  заПошљавања
Пројекат „Социјално предузетништво као средство за
борбу против социјалне искључености и сиромаштва”

Повећање могућности заПошљавања

„Верујем да ће овај пројекат оснажити разговор и путању која је постојала и у претходним годинама на подручју Шапца и Богатића. Ово су први значајни потези социјалног предузетништва у Србији“
У свечаној сали Општине Богатић званично је обележен почетак реализације пројекта „Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва”, потписивањем партнерског споразума. Пројекат реализује Каритас Шабац у сарадњи са Општином Богатић и конзорцијумом социјалних кооператива Ц.О.С.М. из Италије.
Циљ пројекта је повећање могућности за запошљавање особа из друштвено угрожених група, подстицај сектора социјалне економије и допринос економији и подизању свести о социјалим проблемима на опшем нивоу. Пројекат ће трајати 24 месеца, а његова укупна вредност је 205.555,24 евра.
-Ово је веома значајан пројекат за општину Богатић. Социјално предузетништво је изузетно битно за категорије које треба да укључимо и да их ставимо у функцију како би могли да привређују, да се осећају важним и битним у друштву. С партнерима на пројекту већ имамо успешну сарадњу, па се надам да ће се и овај пројекат у потпуности остварити онако како ми то очекујемо, рекао је Ненад Бесеровац, председник општине Богатић.
Након церемоније званичног почетка реализације пројекта и потписивања партнерског споразума, одржан је округли сто. Било је речи на тему доприноса који социјална предузећа дају локалној заједници, као и анализа и дефиниција модела који може да унапреди дијалог између непрофитних и профитних предузећа, ради систематичнијег радног укључивања особа са менталним сметњама.
Учесници округног стола били су Мирољуб Николић, Дина Ракин Даниеле Бомбарди, Michela Vogrig и Пиетро Бориоти.
-Верујем да ће овај пројекат оснажити разговор и путању која је постојала и у претходним годинама на подручју Шапца и Богатића. Ово су први значајни потези социјалног предузетништва у Србији уопште. Каритас Шабац ће овде пренети искуства из Италије и Европе, где од 2012. године постоји активни развој овог предузетништва, који је значајно порастао до сада. Србија може применити њихова искуства, а кроз сервисе који већ постоје треба покушати ојачати овај тип економије, изјавила је Michela Vogrig
Директор Kаритас-а Шабац Мирољуб Николић, рекао је да је уверен да ће се кроз пројекат представити добар модел социјалног предузетништва као и савремен начин рада са особама са менталним сметњама који омогућава њихово запошљавање.
-Реализацијом пројектних активности сагледаћемо искуства из Италије и упоредити их са могућностима у Србији, што ће бити основ за предлог и препоруку новог законског решења са једне стране, а са друге стране користићемо искуство социјалних кооператива из Италије у радном укључивању особа са менталним сметњама. Италијански модел заштите менталног здравља у заједници је најбољи и користи се као пример у читавом свету. Италија је прва земља која је спровела процес деинституционализације и наша је жеља да применимо њихов модел“, додао је Николић.
Осим говорника и представника партнера учествовали су представници Кабинета премијерке Републике Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Коалиције за развој солидарне економије, социјална предузећа, образовне институције, представници компанија и особе са менталним сметњама, који су крајњи корисници пројекта.
Ова активност је део пројекта “Подршка Европске уније активном укључивању младих”, вредног 4.7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014) а кофинансира Влада Републике Србије. Пројектом управља Министарство финансија - Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.
Пројекат за циљ има да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта, који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021.године.
Пројектом управља Министарство финансија - Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.
Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације и образовне установе, повећаће обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.
K.J.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa