Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Дечји вртић за понос
БЕЛОТИЋ НА РАСКРШЋУ ПУТЕВА

Дечји вртић за понос

Њиве траже младост, а њивски путеви више шљунка. Селу су потребне инвестиције. “Важно би било оживљавање рада бифеа у Дому културе, те и по цену ниже закупнине”, каже Светомир Росић, председник месне заједнице у Белотићу, напомињући да би било много значајно да имају “свог” свештеника
Путнику намернику није тешко наћи село Белотић у Мачви. Куд год да кренете од Дрине према Шапцу, ако идете преко Богатића проћи ћете кроз Белотић. Слично је и кад са севера од Саве кренете ка највећој вароши Мачванског округа. Или ако из Шапца кренете према унутрашњости Мачве, поново ћете проћи кроз Белотић. Лепе, модерне и нове куће, травњаци, ниске уређене ограде и пуно зеленила оставиће поглед задуго, сваког путника у овом селу.
Легенда каже да је у давна времена овде било насеље. Белотић потиче од речи битва, што на старом словенском значи битисати, настанити се негде или насеље, населити се. Временом се оно битва претворило у Белотић. Или је сваки житељ овог села као бели ‘тић, светао човек, светлог лика, насмејан и весео.
- За цело село, а најмлађе понајвише, од велике је важности изградња дечјег вртића у дворишту четвороразредне основне школе, која ради у саставу школе у Богатићу. Школа постоји дуго али, нажалост, са све мање деце, што је опште познато. Црква која је недалеко знатно је млађа, а ту нам је највећи проблем што немамо свог свештеника. Културно уметничко друштво “Милић од Мачве”, тренутно броји 80 чланова распоређених у три групе. Остварили смо бројна гостовања и вредне награде, а 22. априла треба да гостујемо у Петровцу на Млави, са којим дуго и успешно сарађујемо, каже Светомир Росић, председник месне заједнице Белотић.
Са 400. домаћинстава и 1.300 становника, Белотић спада у села општине Богатић средње величине и развијености.
- Од манифестација издвајам Ускршњу туцијаду и Лилење за Петровдан. Оне привлаче највећи број мештана. За нас би велику важност имало осветљавање дечјег полигона испред основне школе али то и други планови највише зависе од помоћи општине Богатић, која ни до сада није изостајала, наглашава Росић и додаје да је за опстанак села ипак најзначајније инвестирање у привредни развој и запошљавање већег броја првенствено младих. По његовом мишљењу више пажње требало би посветити шљунчењу пољских путева, а не би био занемарљив ни приход од издавања у закуп бифеа у Дому културе, те и по цену смањивања висине закупнине.
Пољопривреда је, сматрају овде, основна грана привреде од које живи највећи број мештана, али у овој области рада “не цветају руже” и треба учинити доста више на бољој организацији рада и већем доходовању, како би села била економски јача.
Белотић има и веома организован Фудбалски клуб “Напредак”, основан 1937. године, који се данас такмичи у Међуопштинској лиги, група “Мачва”. Прославиле су га бројне генерације о чему сведоче њихове фотографије на зидовима бифеа, али најбољи резултат, остварен је 22.4. 2009. године када су победом против Лознице ( 2:1 )на свом терену освојили фудбалски Куп мачванског округа.
- Остварени су бројни добри резултати и на инфраструктурном плану. Реконструисане су свлачионице, ограђено игралиште. За сада су постављена четири рефлектора, што омогућава ноћне тренинге, а имамо план да урадимо свих 10. Тренер Немања Лазић тренутно на располагању има 20 играча. Већина је из нашег села. Уверен сам да ћемо уз помоћ општине Богатић и наших мештана створити још боље услове за бављење спортом, каже Иван Ђурђевић-Ђура, председник Фудбалског клуба “Напредак” у Белотићу.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa