Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Развој демократског духа
ЗАВРШЕНА СЕРИЈА ПАНЕЛ ДЕБАТА

Развој демократског духа

„Важност пројекта и реализованих панел дебата је у томе што смо дали прилику грађанима да у јавном простору потпуно слободно изразе своје ставове, идеје, страхове и питања.“
Асоцијација Дуга реализовала je протекле недеље осму панел дебату на тему „Учешће грађана у јавним расправама – Наш живот наш глас“. Последња дебата учињена је мало другачијом, па је у сарадњи са организацијом „Црта“ реализована у виду Истиномер форума и преношена уживо. Говорило се о важној теми за град Шабац, а то је зашто је битно да грађани узму учешће у јавним расравама и из ког разлога су оне значајне.
Панелисти су овај пут били Павле Димитријевић, представник организације „Црта“, Мирко Поповић, представник Регионалног института за обновљиву енергију и животну средину и Иван Грујић из Едукативног центра из Лесковца.

Значај јавних расправа
Када је реч о јавним расправама, према речима Ивана Грујића, у Србији нема пуно добрих примера.
-Доносиоци одлука се углавном на неки начин плаше већег укључивања грађана. Ми углавном покушавамо кроз постојане примере да их окрепимо да то ураде. Често волим да направим поређење са тражењем злата и јавним расравама. Оне су као кад у вестерн филмовима неко узме сито и оде у реку у потрагу за златом али, углавном док тражи наиђе на пуно муља и земље. Међутим, с времена на време пронађе неки грумен злата. Е, то су у суштини јавне расправе. Имамо пуно ствари које нису употребљиве, а због тих пар грумена злата вреди их организовати, рекао је Грујић.
Када се осврнемо на протекла два месеца, дешавања у Синагоги, била су изузетно значајна за наше суграђане, као и за Град Шабац.
-Било је, рекао бих, важно и узбудљиво што смо организовали серију отворених разговора у Музеју шабачких Јевреја. Сад после осам недеља, осам сталних сусрета уторком, схватам и сам лично значај ових дебата. Србија болује од недостатка комуникације и важно је да отворимо свако поље које је могуће. Битно је да можемо да разговарамо нормално о темама које су важне за живот сваке заједнице, истекао је већник Игор Марсенић, модератор дебата и додао да су протекла два и по месеца на разне важне теме говорили не само људи који су јавни функционери и самим тим били доступни за питања и за сумње, већ и локални активисти.

Град отворен за промене
у ком је разговор могућ
-Посебно сматрам важним то што су говорили људи који воде организације или учествују у раду разних организација цивилних сектора из целе Србије. Било је битно због тога што је потпуно јасно одсуство комуникације. Ми из Шапца не знамо шта ради неко у Нишу, као што неко у Лесковцу не зна шта радимо ми у Шапцу. Значајно је што смо успели да организујемо ове дебате и што Шабац може да се препозна као место у којем је разговор могућ. Град у којем је могуће нормално разговарати. Имали смо прилику да причамо, да се упознамо, да поделимо искуства и да схватимо да је промена могућа, рекао је Марсенић.
Како име пројекта уз помоћ којих су реализоване панел дебате каже - „Када знам, могу да делујем“, циљ јесте био упознавање грађана са њиховим правима и могућностима да делују и мењају ствари у својој заједници.
- Грађани су долазили тражећи решења за проблеме своје заједнице, због жеље да се информишу и чују нешто ново. То је први корак ка томе да грађане едукујуемо и учинимо их активним члановима своје заједнице, који ће сами себе заступати пред институцијама и који ће се сами борити за своја права, истакао је Виктор Тешић, представник Асоцијације „Дуга“ и додао да је изричита важност то што су у друштвеним околностима у којима не постоји јавног и демократског дијалога, у Шапцу успели да направе простор за слободан и отворен дијалог између свих заинтересованих.

К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa