Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Равноправност за све грађане
ОДРЖАНА ОБУКА ЗАПОСЛЕНИХ У ГУ ЗА ФУК

Равноправност за све грађане

Протеклог уторка у Градској управи, одржана је обука запослених за финансијско урављање и контролу. Програм под називом „ Инвестиција у људе“ обавља се са циљем подизања учинака свих запослених. У питању је део апликације финансијског управљања и контроле који се односи на регистар прописа и израду регистра пасоша индикатора, као једног од елемената за мерење учинака у раду локалне администрације.
Према речима градоначелника Шапца, Небојше Зеленовића, ФУК је утврђивање свих радних процеса и процедура који захтевају од сваког државног службеника у граду Шапцу да поступа на исти начин, према сваком.
- То с једне стране уводи равноправност за све грађане, али и законитост и транспарентност у поступку. Ово што радимо у Шапцу, треба да буде уведено у читав јавни систем Републике Србије. Треба да буде у државној администрацији, у свим локалним администрацијама и јавним предузећима, било да су градска или републичка. Оно што сада ради Град Шабац, а не ради нико у Србији, треба да буде правило у поступању за сваки део јавног сектора, истакао је Зеленовић и додао да је циљ максимална уштеда.
- Пројекат треба да доведе до уштеда за наше грађане првенствено у новцу, потом времену. Истовремено, треба да доведе до уштеда и у новцу за јавни систем, притом да тај новац након уштеда и квалитетног располагања њиме, заврши првенствено у капиталним инвестицијама нашег града. Верујем да је ово озбиљан помак у пословању на који смо обавезни, ако желимо да приступимо ЕУ, али који заправо поправља рад сваког јавног система државе, истакао је Зеленовић.
Како каже Слободан Илић, руководилац радне групе за ФУК прво и основно што увођење система финансијског управљања и контроле у локалну администрацију подразумева, то је да ће грађани много трансарентније моћи да виде како се троши градски новац.
-Чим се грађани налазе у ситуацији да виде како се одговорно троше градске паре, самим тим они који пружају јавне услуге, у обавези су да о том новцу воде рачуна на потпуно други начин. Рационалније, ефикасније и економичније. Оно што јесте јако битно у читавом овом процесу је уређење саме локалне администрације. Дефинишу се процедуре и инстутиционализује се локална администрација која је у складу са најбољом праксом земаља ЕУ, истакао је Илић и додао да локална администрација постаје пуни сервис грађана Шапца.
-Самим тим што се спроводи оваква обука, настоји се да се подигне учинак свих јавних службеника у пружању јавних услуга. Све што се у таквим околностима спроводи, доводи до одговарајућих уштеда и бржег пружања услуга грађанима Шапца. То њима омогућава да оно за шта су заинтересовани што пре обаве и посвете се другим пословима, закључује Илић.

К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa