Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Вандалима ништа свето
ОСКРНАВЉЕНО 18 СПОМЕНИКА
НА ДОЊОШОРСКОМ ГРОБЉУ У ШАПЦУ

Вандалима ништа свето

У ноћи између петка и суботе, прошле недеље на Доњошорском гробљу у Шапцу, непознати починиоци оскрнавили су 18 споменика. Такав вандалски чин, који наилази на опште осуде не памте у Јавном комуналном предузећу Шабац у чијој надлежности су сва три гробља у граду, а ни најстарији житељи не могу да потврде да се икада тако нешто овде догодило.
- Причињена су мања или већа оштећења. Према нашем увиду 10 споменика је разлупано. Разбијене су и четири надгробне плоче. Ми смо о свему обавестили полицију и носиоце права закупа. У току је истрага, а неки већ предузимају мере да поправе оштећено. Наши радници ће им физички помоћи у томе. За све радове потребна је сагласност предузећа и оштећени ће бити ослобођени плаћања свих такса, каже Снежана Ђокић, директор ЈКП “Стари град”.
Незванично сазнајемо да је причињена штета већа од 20.000 еура, а то ће морати да плате сами закупци, наравно ако желе порушено да обнове и у којој мери. Директорка Ђокић истиче да поменути вандалски чин није могло да уради једно лице, а на терену су приликом увиђаја затекли доста полупаних флаша пива.
Радно време Доњошорског гробља је зими од седам до 18 часова, а лети од седам до 21. Специјалног обезбеђења нема. Простире се на површини од девет хектара, а има 12.985 гробних места. По свему томе највеће је у граду, а због специфичног положаја даље проширење, без обзира на потребе града, на овом простору није могуће.
Припадници Министарства унутрашњих послова у Шапцу ухапсили су Б. С. (1999) из Новог Сада, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело повреда гроба.
Сумња се да је он у ноћи између 5. и 6. априла ове године порушио и оштетио 18 споменика на гробљу у Шапцу.
Осумњичени је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву. Судија за претходни поступак одредио му је притвор до 30 дана.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa