Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
ПОРАЖАВАЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ТЕСТИРАЊА
УЧЕНИКА НА ТЕРИТОРИЈИ ШАПЦА

Црвени аларм за родитеље

На територији града Шапца, спроведено је тестирање на узорку од 100 ученика оба пола, узраста од 10 до 12 година, са циљем утврђивања телесне постуре и структуре. Истраживање је реализовано на Градском базену, под покровитељством Градске управе Шапца, у сарадњи са ОШ „Јеврем Обреновић“.
Резултати су прилично поражавајући када је у питању гојазност и држање тела. Чак 23% испитаних ученика налази се у зони гојазности, а 15% њих у зони предгојазности. Подсећања ради, Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је гојазност за највећи проблем јавног здравља у 21. веку. Свет је суочен са епидемијом која захвата све структуре становништва, а узрочник је смрти 38 милиона људи годишње.
Резултати испитивања држања тела су алармантни. Појединачно је тестирано осам сегмената, (по светски стандардизованој методи др Наполеона Воланског): држање главе, рамена, лопатица, кичменог стуба, трбушног зида, облик грудног коша, ногу и држање стопала. У четири категорије примећен је изузетно висок проценат лошег држања са мањим и већим одступањем од нормалног положаја. Постура држања главе неправилна је код чак 80% ученика, а држања рамена код 65% испитаника. Ситуација није боља ни код постуре држања кичменог стуба – лоша је код 56% ученика, а 80% њих имају погрешну постуру држања кичменог стуба.
Савремено доба, где су компјутеризација и аутоматизација преузеле примат, а физичке активности драстично смањене, узрок је оваквих резултата. Живимо у ери мобилних телефона и интернета који имају погубан утицај на нашу децу. Правилна постура и исхрана требало би да се налазе на самом врху пирамиде, зато што су основни предуслови доброг здравља, нормалног раста и развоја сваког детета.
Охрабрује чињеница да су на постављено питање: „Сматрате ли да имате мањак физичке активности?“ тестирани ученици одговорили потврдно, у огромној већини (74%).
На нама је да им обезбедимо услове за несметан раст и развој!
Реализатори пројекта су Никола Ђокић, дипломирани физиотерапеут, Марија Малетић, професор физичке културе, Немања Личанин, професор физичке културе, Наташа Манага, професор физичке културе, Миливој Бранковић, професор физичке културе, Душан Михиловић, студент апсолвент и Зоран Љубишић, професор физичке културе. Стручни сарадници су: др Ненад Баштовановић, специјалиста педијатрије из Дома здравља „Др Драга Љочић“, Шабац и др Никола Топаловић, специјалиста спортске медицине, асистент на Медицинском факултету у Београду.

Подаци из 2006. и 2013. показују значајан пораст гојазности међу популацијом од 7 до 14 година на територији Републике Србије. Са 8,5 (2006) проценат је порастао на 13, 7 (2013). Негативан тренд пораста гојазности није присутан само у Србији, него је реч о епидемији на светском нивоу.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa