Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
Пролеће у Шапцу
Четврти театарски фестивал „Позоришно пролеће“

Пролеће у Шапцу

Позоришна публика ће имати прилику да види најбоље српске представе. До 15. априла биће изведено седам представа, а овогодишња селекција носи назив "Неприлагођени у класици". Фестивал се додатним садржајима измешта из Позоришта и отвара театар ка заједници
Изведбом култног остварења "Балкански шпијун", Душана Ковачевића, ансамбла Народног позоришта из Београда, отворено је четврто "Позоришно пролеће" у Шапцу. Током трајања Фестивала град постаје центар театарских збивања у земљи и према најави организатора публика ће у наредних неколико дана имати прилику да погледа најбоље представе у Србији.
Програму у Шабачком позоришту претходио је кореографски перформанс чланова Омладинског клуба, КУД „Абрашевић“ и „Хлеб театра“ на Тргу шабачких жртава, под називом „Буђење“, као и отварање поставке "Три Пролећа" на којој је приказана ретроспектива претходних година. Изложбу чини избор фотографија награђених представа, глумаца, публике. Идеја је да се оваквим активностима окупи заједница.
Од овог пролећа Фестивал се, додатним садржајима "измешта" из Позоришта, и јавна читања изабраних драмских текстова биће у другим установама културе у граду.
-Вођени мотом „Град су људи, град је позориште“ желели смо да и Фестивал изађе у град. Традиционална јавна читања биће сваког дана организована у другој институцији, што је занимљиво, како за наше госте, тако и за домаћу публику, јер ће видети Шабац на другачији начин - рекла је директорка Шабачког позоришта Милена Богавац и додала да је овогодишња селекција концептуална што додатно даје на актуелности класика који су у свом времену увек били неприлагођени, због бунтовних протагониста.
Члан Уметничког савета Фестивала, познати књижевник Светислав Басара, званично је отворио „Позоришно пролеће“, а присутнима су се обратили градоначелник Небојша Зеленовић и селектор Фестивала Зоран Карајић.
Градоначелник Шапца у свом обраћању указао је на значај манифестације у граду и присутне подсетио на слободу као важну тему јавног живота у Србији.
- Ми у Шапцу се културом боримо против болести духа и мислимо да је култура најбољи лек против болести духа, која је довела до свих видљивих недаћа које имамо. Због тога се из шабачког буџета издваја седам одсто за културу. Желимо да оно што радимо у граду људе наведе да мисле и да све институције које се баве културом учинимо доступним за грађане Шапца, како би слободно, самопоуздано гледали живот равно у очи. Тада нам нико не може отети слободу. Боримо се за отворено друштво. У средишту стратегије развоја града коју започињемо налазиће се стратегија културе. Ово је град слободних људи. Правимо и велики национални план - рекао је Зеленовић и додао да верује да је то оружје за борбу за нормалност.
Писац Светислав Басара у свом обраћању осврнуо се на речи Антнена Артоа, познатог авангардног француског драматурга и редитеља указујући на моћ коју одувек поседује театар.
-Четрдесетих година прошлог века Арто је поручио да је једина аутентична драмска ситуација тог времена полицијска рација на јавну кућу. Позориште мора да крене тим стопама и офанзивно се ухвати у коштац са тим проблемима. Позоришно пролеће на посебан начин значајно употпуњује све сиромашнију културу. Савремено позориште треба да одигра кључну улогу у повратку духовности и уклони баријере које су постављене између сваког од нас - истакао је Басара.
Оснивач и селектор Фестивала Зоран Карајић најавио је да ће позоришна публика у Шапцу имати прилику да види најбоље српске представе. До 15. априла биће изведено седам представа, а овогодишња селекција носи назив "Неприлагођени у класици".
-На неки начин су се наметнуле представе рађене по текстовима писаца који су признати као светски класици, али и они за које данас можемо рећи да су класика наше драматургије. Аутори чија дела важе за класике били су испред свог времена и нису били прихваћени на прави начин. Због тога су били другачији и можемо слободно рећи бунтовни. У данашњем времену треба да сагледамо колико смо се ми као публика прилагодили и колико смо спремни да чујемо мисао писаца класика која је и даље актуелна и какву реакцију ће изазвати. Фестивал је дарован свим грађанима - рекао је Карајић.
Тежак задатак за жири
Стручни жири ће ове године доделити укупно седам награда, а новина је осма, награда публике која након догледане представе може да на основу утиска оцени представу. Позоришни редитељ, професор режије на Националној позоришној и филмској академији у Софији, Петар Куков истиче да је програм Пролећа квалитетан и да ће жири имати тежак задатак.
-Мислим да је Шабачко позориште веома добро и сам Фестивал доноси посебан доживљај. Сматрам да иако је Шабац мањи град, има капацитет и способност да организује Фестивал на најбољи начин. За нас, жири, биће велики изазов да изаберемо најбоље.

Најбоље из Србије
Драмским комадом "Вештице из Салема" у четвртак публици ће се представити ансамбл Српског народног позоришта, затим следе "Тартиф" у копродукцији Народног позоришта из Сомбора и СНГ из Новог Сада, „Хроника паланачког гробља" Крушевачког позоришта, "Ујка Вања" Југословенског драмског позоришта, а завршне вечери биће одиграна "Лимунација" Народног позоришта из Ниша у част награђених.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa