Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
ДРВОРЕД КАО УКРАС
НОВО РУХО ДУШАНОВЕ УЛИЦЕ

ДРВОРЕД КАО УКРАС

Реализацијом овог инфраструктурног пројекта лакнуло је и возачима и пешацима, ђацима и родитељима, а новоизграђене улице од прошле недеље краси и нови дрворед
Недавно је завршена реконструкција једне од најпрометнијих улица у Коцељеви. Ново рухо је добила Душанова са прикључним саобраћајницама. За њен нови изглед, заједно са Косовском улицом и делом Доситејеве према Средњој школи у дужини од око 900 метара утрошено је око 36 милиона динара а средства су обезбеђена како из општинске тако и из државне касе.
Сада је то модерна и безбедна улица, ни налик оној од прошле године, а за њену реконструкцију надлежни су се определили из више разлога, првенствено због дотрајалости по, како је речено, свим критеријумима. Други разлог је близина школе и велика фреквентност саобраћаја, посебно током школске године.
Део улице који спаја Душанову и Доситејеву, у којој су смештене основна и средња школа, био је потпуно небезбедан, без тротоара и недовољне ширине коловоза. Реализацијом овог инфраструктурног пројекта лакнуло је и возачима и пешацима, ђацима и родитељима, а новоизграђене улице од прошле недеље краси и нови дрворед. Преко сто садница посадили су ученици друге године пољопривредне струке међу којима је била и Ивана Игњатовић.
–Веома ми је драго што сам део овог пројекта, што радимо заједно на озелењавању улице и што сам у прилици да на овакав начин дам свој допринос. На овај начин улице ће бити лепше. Стварамо зелене оазе које ће остати и за будуће генерације а мене ће подсећати на то да смо урадили бар једно добро дело- каже Ивана.
За њеног школског друга Марка Живановића садња дрвећа представља улепшавање околине и стварање кисеоника.
–Биће и хладовине. Бројне су предности овог дрвореда и наша је привилегија што смо добили прилику да га засадимо. Станари ове улице би требало да буду срећни због новог дрвећа и целокупног изгледа улице- сматра овај средњошколац.
Житељи Душанове су, заиста, углавном задовољни због свега што је у овој улици урађено а неки од њих су изашли да пруже подршку младима и надлежним службама у мисији стварања зелених уличних оаза. Са кофом воде у рукама међу првима се појавио дугогодишњи станар Зоран Павловић, ловац и заљубљеник у природу, који је залио саднице и том приликом се осврнуо на некадашњи дрворед и врсту дрвећа којима, каже, није било место ту.
–Платан је зло за улицу. То је парковско дрво и овде му није било место. Ово сада је пун погодак- оценио је Зоран.
Душанову и део Доситејеве ће у наредним годинама красити око 120 садница кугластог јавора у комбинацији са ликвидамбаром.
– Изградња улице је завршена па је на ред дошао и дрворед. Уз консултације са Градским зеленилом Београд одлучено је да посадимо ове врсте. Ово ће сада бити једна оаза, нова, зелена целина која ће употпунити изглед новоизграђене улице. Видим да су грађани углавном задовољни због озелењавања. Некадашњи дрворед, који је постојао у овој улици деценијама, правио је озбиљне проблеме. Стиче се утисак да је својевремено рађен неплански. Зато смо се ми сада консултовали са инжењерима хортикултуре који су нам дали јасне смернице шта и како треба урадити. Бивши дрворед је правио проблеме јер је у питању било изузетно високо дрвеће, опасно, које је нарушавало безбедност електро мреже, телекомуникација...сада смо се одлучили за дрвореде кугласте форме максималног пречника крошње до три метра, који су подложни орезивању- објаснио је помоћник председника општине Владимир Матић.
Он је најавио да је локална самоуправа спремна да сваке године озелени по једну новоизграђену улицу.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa