Инфо

11. април 2019.11. апр 2019.
“Бонасера”, српски носач авиона !
СЕЋАЊЕ НА ПОТОПЉЕНУ ЉУБАВ РАЈШИЋА

“Бонасера”, српски носач авиона !

Недавно сам из Саве, пливајући извадио калорифер којим је грејан један део брод-ресторана, кога никад нећу заборавити, каже Милорад Рајшић, брат преминулог власника омиљеног угоститељског објекта, страдалог у НАТО бомбардовању, пре две деценије
Кратка агенцијска вест од пре две деценије, да је у НАТО бомбардовању, пре две деценије страдао брод-ресторан Бонасера на Старом граду у Шапцу, близу касарне крај Саве, изненадила је и разжалостила многе, а понајвише њеног власника Живорада, који је за тај брод живео и умро. Његов рођени брат, признати шабачки пливач-маратонац Милорад, каже на почетку разговора за наш лист да ту кобну ноћ, када је Сава на Старом граду горела, никада неће заборавити.
- Под ударом бомбе, прво се запалио магацин са 1.500 литара нафте, а потом и цео брод ресторан, омиљено састајалиште и провод за многе. “Пера Бонасера”, како смо га назвали, потонуо је брзо, али у мом сећању остаће вечно. Недавно, пливајући на Сави ту сам извукао калорифер са дугим гајтаном. Њиме је грејан један део просторије. Уверен сам да је мој брат умро, затечен судбином потонулог брод ресторана, кога је много волео, каже Милорад Рајшић, две деценије после трагедите која је задесила “Бонасеру”.
Непријатељи су, прича се помислили да се сусрећу са српским носачем авиона, а био је то надалеко чувен ресторан с добром храном и пићем.С њим је потонула и велика љубав Рајшића.
- Прво сам помислио да је бомбардован мост на Сави. Приметили смо да је један авион у ниском лету направио лук и избацио више касетних бомби. Од тога је река горела, сећа се Рајшић.
Истиче да је величина “Бонасере” била у души њених гостију, а ту су освежење и окрепљење, поред осталих потражиле многе јавне личности тадашње Југославије. Кобне ноћи, грувало је над Шапцем, а “челичне птице”, бирале су свој плен, сведочи наш саговорник.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa