Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
фото: Д. замуровић

фото: Д. замуровић

НАЈВЕЋИ ОПОЗИЦИОНИ СКУП У БЕОГРАДУ

Нови захтеви, рок шест дана

Процене организатора и окупљених су се кретале од 35.000 па све до 100.000, док је полиција званично саопштила да је на београдским улицама било максимално 7.500 људи. Протест протекао без иједног инцидента
У Београду је у суботу 13. априла организован највећи опозициони протест "1 од 5 милиона". Грађани из целе Србије окупили су се испред Скупштине Србије у великом броју. Процене организатора и окупљених су се кретале од 35.000 па све до 100.000, док је полиција званично саопштила да је на београдским улицама било максимално 7.500 људи.
Тај податак су истог момента када је саопштен кренули да експлоатишу медији који су под контролом актуелне власти у Србији, иако је очигледно да се испред Скупштине окупио много већи број грађана.
За говорницом су се смењивали професор Чедомир Чупић, бивши судија Уставног суда Зоран Ивошевић, супруга свештеника Ненада Илића Анастасија, малинар из ивањичког краја Милан Јаковљевић, новинар Срђан Шкоро, студент Правног факултета Стефан Новаковић, глумац и лидер ПСГ Сергеј Трифуновић, борац са Кошара Бојан Младеновић и наш познати драмски писац Синиша Ковачевић.
Готово сви говорници на Вучићеву адресу упућивали су примедбе да је заменио све институције у земљи и пребацивали му да је крив за поделе у друштву, за положај села и пољопривреде, за стране инвестиције, одлазак младих и долазак миграната…
Учесници протеста потом су затим прошетали од Народне Скупштине, улицом Кнеза Милоша, до Владе Србије одакле су се преко трга Славија вратили до Народне Скупштине где су се се грађанима обратили неки од лидера Савеза за Србију.
На овом протесту су истакнути нови захтеви који су, у великој мери, реалнији од оних претходних који су се тицали смене Александра Вучића, Ане Брнабић, Маје Гојковић, Небојше Стефановића. Опозиција је затражила формирање заједничке комисије за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други захтев је избор новог састава РЕМ-а, како је саопштено, на равноправним основама, на предлог одборничких група власти и опозиције. Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС и РТВ, који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности, а које би равноправно делегирала и власт и опозиција. Уколико ови захтеви не буду испуњени у року од шест дана, опозиција ће заказати нови протест у Београду.
Организатори протеста су, како је речено, спремни за разговор и договор са надлежним државним органима око остварења свих тих захтева, који су прочитани на протестном скупу испред Народне Скупштине.
„У наредним данима уједињена опозиција ће изабрати своје представнике за све три радне групе. У делегацијама опозиције за покретање дијалога за ове три теме биће представници не само опозиционих политичких странака, покрета, удружења грађана већ и представници струковних удружења“, поручено је на протесту.
Током целог протеста опозиције у Београду није забележен ниједан инцидент.
Без аутобуса
Власт у Србији учинила је све што је у њеној моћи не би ли спречила грађане из унутрашњости да присуствују овом протесту у Београду. Огроман је списак градова из којих ниједан аутобус није кренуо ка Београду тог дана. Не само да организатори протеста нису успели да обезбеде аутобусе за превоз грађана, већ је, на пример, у Панчеву са аутобуске станице отказан и редован аутобуски саобраћај за Београд 13. априла. Што се Шапца тиче, само један аутобус је изнајмљен, а сви други аутопревозници су или имали кварове, или су им истекле регистрације, а поједини аутопревозници се нису ни јавили на телефон када су их звали да питају за изнајмљивање.

Полиција у Скупштини
Јаке полицијске снаге биле су стациониране у згради Скупштине Србије тог дана. Народна посланица из Демонкратске странке Александра Јерков нам је рекла да се у згради налазило неколико стотина полицајаца и да нико од званичних скупштинских служби није могао да објасни по ком принципу је толико полиције било у српском парламенту, нити ко их је звао. Полицији у Скупштини Србије су друштво правили и неки од посланика СНС.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa