Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Бранили дос тојанство  и опрали суд ове
ДЕСАНТ СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ НА МЕЂ УОПШТИНСКИ ИСТОРИЈСКИ АРХИВ

Бранили дос тојанство и опрали суд ове

Група градских одборника предвођена својим шефом доктором одбојке Александром Пајићем, ушла је у зграду Међуопштинског историјског архива у којој се налазе канцеларије градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, његовог заменика, председника Скупштине града и чланова Градског већа. После два дана и две ноћи и попијене комплетне количине пића које се налазило у кухињи, напредњаци су опрали судове и напустили просторије које користе градски функционери у Шапцу
Нешто пре 15 сати, тачније у 14,45, тог тмурног петка 12. априла, отпочео је десант на зграду шабачког Међуопштинског историјског архива у организацији Српске напредне странке Шабац. По оном старом добром принципу „Ништа нас не сме изненадити“, група градских одборника предвођена својим шефом др Александром Пајићем, ушла је у просторије ове зграде у којој се налазе канцеларије градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, његовог заменика, председника Скупштине града и чланова Градског већа.
Да за сваки случај не би било неког непланираног изненађења или евентуалног сусрета са неким од виђенијих шабачких градских отаца, на челу са поменутим Зеленовићем, јаке напредњачке снаге су за фактор изненађења изабрали упад пред крај радног времена, јер је у свакој историји Срба, а нарочито овој новијој, јако тешко некога наћи на свом радном месту у петак пред крај радног времена. Без икаквог отпора успели су да се сместе у ходник испред канцеларија.
Неколико жена их је љубазно дочекало уз питање шта желе. И то је била прва збуњујућа ситуација пред којој су се напредњаци нашли. Нису знали да кажу шта желе, јер им није речено шта треба да кажу да желе. Вероватно су очекивали већи отпор. Ћутали су и само су поручили да они остају ту до даљњег.
У међувремну су се појавили неки од градских функционера и великодушно им изнели из канцеларија столице како би сели, јер је било очигледно да су се уморили од усиљеног марша на зграду Архива у Шапцу. Одмах су послужени ићем и пиће, и онда су засели. Питали су их шта су им захтеви, са киме желе да разговарају, да уђу у канцеларије. Никакав одговор, међутим нису добили.
- Одбили су сваку врсту разговора. Њима је речено да треба да дођу ту и то је то. Мало су промашили зграду, јер се зграда Градске управе налази у Јевремовој улици, а ово је зграда Историјског архива у којима користимо канцеларије – каже Божидар Катић, члан Градског већа који је покушао да разговара са шабачким напредњацима и чак да се можда мало и едукују.
Према његовим речима, видно су били разочарани столицама које се користе у тим канцеларијама. Очекивали су вероватно фотеље, а додатно су били изненађени ситуацијом да у тим просторијама нема ни телевизора. Морали су да се навикну на те недостатке.
Шабачки одборници из СНС су се, међутим, убрзо опустили, почели су и да се смеју, чак и да причају вицеве. Знали су да им не прети никаква опасност, како од жена које би по угледу на оне из Београда покушале да их онеспособе у извршавању упада, тако и од полиције која није показала ни најмању намеру да дође до Архива, провери шта се догађа и откуда да се ту налази неко коме ту није место. Полицију је, најпре, званично о овој ситуацији обавестио директор Историјског архива у Шапцу Давор Станојевић и то мејлом. Полиција је одговорила да је примила к знању ситуацију у Архиву и рекла да неће долазити у зграду, али да ће патролирати око зграде што је, кажу, и учињено.
У једном тренутку, проговорио је и командант овог десанта др Пајић. Он је рекао да су дошли у канцеларије градских отаца како би „одбранили достојанство града“.
- Све оно што у последњим недељама и последњих месеци ради градоначелник Шапца је испод сваког достојанства. Ми желимо да кажемо да град Шабац треба да има власт која ће бити достојна овог града и кажемо стоп насиљу, вандализму, и свим облицима таквог понашања, какво испољава Небојша Зеленовић, као званични и тренутни градоначелник града Шапца – рекао је том приликом Пајић.
Тада је коначно саопштио и да ће у просторијама Градске управе остати до даљњег, и показати, да „овај град треба да има много другачију власт, односно, треба да има власт која неће размишљати о насилном преузимању републичке власти, већ ће поштовати резултате избора“.
Иако су били непозвани гости, не може да се каже да се нису понашали недомаћински. Домаћини су им оставили отворену кухињу која је била снбдевена кафом, чајевима, соковима и киселом водом. Према речима градског већника Катића, током два дана боравка успели да попију све пиће у кухињи које је еквивалентно једномесечној потрошњи у мирнодопским условима. Није остала чак ни кап киселе воде. Када су одлучили да је прошло довољно времена за одбрану достојанства града Шапца, уредно су опрали све судове које су користили током боравка у просторијам које користи део Градске управе.
Сутрадан, на дан великог опозиционог протеста у Београду, окупило се стотињак напредњака испред Архива, пред којима су се појавили неки од одборника који су провели ноћ у згради. Носили су транспаренте против насиља и изборне крађе. Као да су протестовали против самих себе. Обратио им се доктор одбојке и на крају им рекао да ако му буду још потребни, он ће да их позове.
Током ноћи су им долази разни разносачи хране, а они су се између себе смењивали на дежурству и то у згради која чува вредне документе и која је под заштитом државе. Може им се. Потпуно је нејасно шта су овим чином хтели да постигну, каква је идеја. Па, неколико дана раније ти исти напредњаци нису дозволили неким другим градским одборницима да предају захтев градоначелнику Београда за смену његовог заменика Горана Весића. Испрсио се пред њих тада читав батаљон функционерки СНС не би ли одбранили Весића. Али зато је сасвим легитимно да упадну у просторије и да ту заседну два дана и две ноћи.
Конференција за штампу испред градског Архива
Одборници СНС из Шапца који су у петак решили да уђу “да поседе” у градском Архиву, у суботу су испред ГУ у 15 часова одржали конференцију за штампу изјављујући да је разлог окупљања подршка републичкој власти, “одбрана достојанства институција Града и начин да изразе незадовољство деловањем градоначелника Шапца".
-Већ од 12 сати почело је окупљање наших суграђана испред ГУ у Шапцу. Ми смо изашли пред њих и рекли да све за шта се боримо је достојанство институција које репрезентују град Шабац, рекао је Александар Пајић, повереник Српске напредне странке и оптужио градоначелника Небојшу Зеленовића да је “из евиденције Града за последње три године избрисао преко 30 станова који су власништво Шапца”, као и за куповину гласова у Шапцу “преко својих људи”. Изразио је и незадовољство учешћем градоначелника на протестима “Један од пет милиона” јер сматра да “то није прави начин на који покушава да смени републичку власт”.
Окупљенима је приликом разилажења рекао "зваћемо вас опет ако буде требало" а затим најавио задржавање одборника СНС у градском Архиву "све док трају протести у Београду" како би пружили подршку републичкој власти.
Окупљени су носили папире са одштампаним натписима “Стоп куповини гласова” и “Стоп нападима на медије”.
Н. М.

Зеленовић: Безумне одлуке!
Поводом упада функцуонера и чланова СНС-а у службене просторије града Шапца председник ЗЗС-а и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је изјавио да је Александар Вучић наставио да доноси безумне одлуке.
- Мирни протести грађана у више од сто градова наше земље су самоодбрана од безакоња Вучићеве власти. Вулинов штрајк глађу замењен је суманутом окупацијом институција. Узурпатори су запосели службене просторије локалних самоуправа у Шапцу, Параћину и на Старом Граду. Вучић се понаша параноично и брука државу, којој је на челу, пред својим грађанима и пред целим светом. Кукавичлук је овладао Вучићем. Тражимо слободне изборе, да бисмо вратили нормалан живот у Србију. Кукавичлук и беспризорност Вучићеве власти победићемо упорношћу у мирном отпору и истрајавању на испуњењу захтева да Србија слободно гласа – рекао је Зеленовић.

Нигде без медија
Оно без чега овај десант није могао да прође то су медији. Сви они који су под њиховом контролом, били су уредно позвани да дођу испред зграде у коју су намерили да уђу. Оно на шта нису рачунали је колегијална солидарност, јер су поједини новинари јавили остатку новинара „да се нешто спрема у Архиву“. Тако је у просторије Архива дошла и екипа Телевизије Шабац коју већ годинама локални напредњаци не позивају на своје конференције за медија и остале активности. Доктор одбојке Александар Пајић поставио је услом младом колеги из ТВ Шабац да ће му дати изјаву само у случају да потпишу уговор по којем ће та телевизија да објави комплетну његову изјаву. Млади колега му је спремно одговорио да ТВ Шабац уговоре о пословној сарадњи потпусује само са клијентима који се рекламирају.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa