Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Захтеви опозиције су полазиште за преговоре
АНАЛИТИЧАРИ ПОСЛЕ СУБОТЊЕГ ПРОТЕСТА

Захтеви опозиције су полазиште за преговоре

Захтев за формирањем заједничке комисије власти и опозиције за избор кадрова РЕМ-а и уређивачких тимова јавних сервиса су добра полазна тачка за преговоре ка стварању регуларних изборних услова, сматра већина саговорника
Данаса уз напомену да их не треба посматрати буквално и као притисак на медије, како су то многи критичари учинили
Велики протест грађана и опозиције под називом „Сви као један“ у суботу увече испред зграде Скупштине Србије завршен је упућивањем захтева властима – за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима јавних сервиса. Властима је дат рок до петка да одговори на захтеве или ће бити одржан нови, како је најављено „још већи протест“.
У захтевима опозиције неки критичари, а онда и председник државе Александар Вучић, одмах су препознали жељу за мешањем у уређивачку политику јавних сервиса.
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић за Данас оцењује да су сви захтеви, укључујући и медијске, потпуно легитимни, а нарочито онај који се тиче РЕМ-а.
– Био сам сведок како се РЕМ од једног тромог и неефикасног тела претвара у још једну СНС институцију и то једну од милитантнијих и малигнијих. У складу са ванредном ситуацијом у којој се налазимо и захтеви су ванредни и зато мислим да је погрешно ове захтеве тумачити у светлу нормалне ситуације, јер да је све у реду не би било ни десетине хиљада људи на улицама, ни протеста, ни захтева, закључује Вукадиновић. Осврћући се на критике које су се одмах могле чути у погледу захтева – да би то значило да опозиција жели да бира уреднике и крши законску процедуру за избор чланова савета РЕМ-а, Вукадиновић истиче да су, с обзиром на ванредну ситуацију захтеви чак и умерени.
Формулација око РТС-а је могла бити боља, али јасна је суштина захтева, она је на месту.
Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а, ове захтеве види као полазну тачку за даље преговоре и промене, управо због замерки око саме формулације због које је било критика.
– За РЕМ је недостатак тај што постоји закон који дефинише избор чланова, па овај предлог задире у регулативу. За јавне сервисе је недостатак што се индиректно задире у уређивачке политике, па је боље да опозиција то комуницира као платформу за разговор, а не као готово решење, предлаже Клачар.
Данас

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa