Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Нов  квалитет рада у шабачком здравству
ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ СА ВМА ЗАПОСЛЕН У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Нов квалитет рада у шабачком здравству

Имао сам среће да сам радио са врхунским стручњацима који су ми пренели знање. Савладао сам бројне дијагностичке и терапијске процедуре, нарочито када су у питању ендоскопске вештине које су златни стандард, навео је др Алексаднар Мицић. -Сигурно је да др Мицић доноси нов квалитет рада јер влада неким процедурама које се не раде рутински у Општој болници, истакао је директор шабачке болнице др Слободан Поповић
Општа болница “Лаза К. Лазаревић” добила је прошлог понедељка стручно “појачање”. Реч је о др Александру Мицићу, специјалисти интерне медицине и субспецијалисти гастроентерологије, који је до прошлог месеца био запослен на Клиници за гастроентерологију Војномедицинске академије у Београду. Рођени Шапчанин, основну и средњу школу је завршио у овом граду, после чега је отишао на одслужење војног рока и студије. Након што је четири године провео као активно војно лице, са чином потпуковника, на полигону у Никинцима, од 1999. године био је сталнозапослен на ВМА.
-Са породицом сам одлучио да се вратимо у Шабац и остварила ми се жеља да поново радим у болници у којој сам стажирао. Верујем да ћу дати свој максималан допринос пацијентима и трудићу се да своје знање несебично поделим са колегама и да унапредимо гастроенетерологију, а поготово ендоскопију у шабачкој болници. ВМА важи за реномирану установу, а Клиника за гастроентерологију и хепатологију је врхунска и по кадру и по опремљености. Имао сам среће да сам радио са врхунским стручњацима који су ми пренели знање. Савладао сам бројне дијагностичке и терапијске процедуре, нарочито када су у питању ендоскопске вештине које су златни стандард, навео је др Алексаднар Мицић и изразио пријатно изненађење опремљеношћу шабачке болнице ендоскопоском опремом, те је истакао да у техничком делу нема много разлике са ВМА.
Директор шабачке болнице др Слободан Поповић истакао је да је реткост да лекар са терцијланог нивоа, односно из клинике дође у општу болницу, али да је то велики добитак за ову установу. Недавно је болница остала без два лекара гастроентеролога, један је преминуо, док је други отворио приватну праксу. Визија је да се одсек гастроентерологије развије. Према речима др Поповића, један млади лекар примљен на специјализацију ове области и доласком др Мицића листа чекања за колоноскопске и гастроскопске прегледе биће смањења дупло.
-Сигурно је да др Мицић доноси нов квалитет рада јер влада неким процедурама које се не раде рутински у Општој болници. Поред тога што смо добили врсног стручњака, добили смо и едукатора младих лекара. Тек ћемо видети у некој перспективи колики је његов значај и за болницу и за грађане. Ми смо у претходном периоду оформили ендоскопски кабинет у служби хирургије, опремили га и послали једног хирурга на едукацију за гастроендоскопију. Сада имамо два хирурга обучена за процедуре гастроскопије, рекао је др Поповић и образложио да је у плану да гастроентеролози и обучени хирурзи помогну хирурзима да крварења “из чира” збрину нехируршким путем, односно минимално инвазивно – ендоскопски.
Долазак стручњака са ВМА није једина лепа вест у шабачкој болници овог месеца. Наиме, ових дана биће пуштен у рад рендген апарат купљен средствима донација шабачких привредника, чија је укупна вредност око пет милиона динара. Купљен је и нов уретрореноскоп, а уролози ће прву процедуру на њему урадити ове или следеће седмице.
Недавно је Министрство здравља одобрило 20 милиона евра којима ће се купити лапароскопски стуб за потребе службе хирургије и гинекологије и артероскопски стуб за потребе службе ортопедије.
Ускоро следи још један конкурс за запошљавање медицинских сестара и лекара.
Директор болнице подсетио је на договор између ове установе и Центра за пејсмејкер Клиничког центра Србије, према ком два шабачка лекара иду на обуку за имплантацију пејсмејкера. Један од лекара је већ на обуци, а други треба ускоро да крене.
-Очекујемо да у другој половини године у шабачкој болници заживи процедура имплантације пејсмејкера, што је први корак у ономе чему стремимо, а то је ангиосала, односно сала за катетеризацију где ће бити стентовани пацијенти којима је то потребно. Тиме би се омогућило да се пацијентима који су витално угрожени процедура обави у Шапцу, уместо да се транспортују у Београд чиме се губи значајно време, рекао је др Поповић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa