Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Јединствен догађај у Србији
ТОКОМ ВИКЕНДА НА ШЉУНКАРИ ОДРЖАНИ “ДАНИ РОЊЕЊА”

Јединствен догађај у Србији

Први дан, у суботу, био је еколошког карактера. Очишћено је само језеро и обала око њега. Другог дана организоване су показне вежбе спасавања и подводна такмичења
Протеклог викенда на Табановачком језеру, познатијем као Шљункара, први пут су организовани “Дани роњења”. Жеља је да дводневна манифестација постане традиционална, а добар одзив и учесника и посетилаца, упркос лошем времену, иде у прилог тој идеји.
Догађај су организовали Спасилачки клуб “Заслон” из Шапца и Туристичка организација Шапца, уз помоћ Спортског савеза Шапца, ронилачких клубова из Бијељине “Витез” и “”ТРБ”, а хитна помоћ шабачког Дома здравља “Др Драга Љочић” оба дана пружала је подршку и бринула да све протекне у најбољем реду.
Манифестација, јединствена у Србији, била је конципирана у два дела. Први дан, у суботу, био је еколошког карактера. Очишћено је само језеро и обала око њега. Иако је током целог дана падала киша, а било је и хладно, рониоце то није спречило да обаве планирани посао. Смећа је било мање од очекиваног, поготово у води.
Другог дана организоване су показне вежбе спасавања и подводна такмичења.
-Време је у недељу било боље него у суботу и цео предвиђени програм је спроведен по плану. Прво су рониоци бијељинских клубова “Витез” и “ТРБ” извели показне вежбе спасавања пливача, али и ронилаца. После тога су одржана такмичења у подводној фотографији, навигацији, подводне игре спретности и стрељаштво под водом. Посетиоци који су присуствовали догађају били су веома заинтересовани за све што се дешава, а многи од њих су били изненађени да Шабац уопште има ронилачки клуб и своје рониоце. Искористили су прилику да питају све што их је интересовало у вези са овим спортом, а пре свега су били одушевљени што смо одлучили да очистимо Шљункару пре почетка купалишне сезоне, истакао је Марко Јовановић, председник Спасилачког друштва “Заслон”.
Готово 200 ронилаца из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Мађарске, као и рониоци из Београда, Новог Сада, Ариља, Лучана, Темерина, Беле Цркве учествовали су у догађају. Нажалост, јако мали број шабачких ронилаца се одазвао. Ипак, организатори су веома задовољни, а надају се да ће их следеће године и време боље послужити.
- Када организујете манифестацију први пут, увек постоји могућност да неки од фактора превидите и да све не буде онако како сте замислили, великим ангажманом и посвећеношћу ронилаца РК “Заслон” тако нешто није се догодило, све што је било планирано реализовано је сходно плану. Нешто мање од 200 ронилаца из земље и региона узели су учешће у еколошкој акцији чишћења, демонстрацији ронилачких вештина, демонстрацији спасилачких акција, презентацији ронилачке опреме. Фактор на који немамо утицај јесте време, оно нам није ишло на руку и утицало је да због падавина и хладног времена посета буде нешто мања од очекиване. Општи утисак је да смо у првој години поставили здрав темељ и добру основу да у наредним годинама ширимо садржаје и унапређујемо манифестацију, навео је директор Туристичке организације Шапца Срђан Митрашиновић.
Предвиђено је да се организује и изложба подводних фотографија које су настале током манифестације.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa