Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Скромно али свечано на сремском фронту
Годишњице

Скромно али свечано на сремском фронту

Догађај као што је Сремски фронт српски народ не може никада да заборави. Иако је данас сремских бораца све мање, наследници и будућа поколења сваке године 12. априла требало би и да посећују Спомен комплекс у Адашевцима, општина Шид, да одају пошту палим борцима и духовно се напајају родољубљем и жељом за сталном слободом. То је једна од најважнијих порука са овог стратишта.
Ове године, на 75. годишњицу од пробоја Сремског фронта 12. априла 1945. године, због временских неприлика, посета је била доста скромна и сав програм обележавања годишњице такође, али искрена саосећања посетилаца остала су као и ранијих година. Поштовање према палим жртвама не може никада да избледи.
Уз државну химну, војну музику и почасну стражу на спомен костурници положено је неколико десетина венаца и свежег цвећа са великом захвалношћу палим жртвама. Венце су положили представници Владе Србије, Војске Србије, републичког СУБНОР, неколико војних делегација из источних земаља и више делегација из више градова Србије. У делегацији СУБНОР Шабац заједно са војним пензионерима, коју је предводио председник Владимир Нинковић, било је око тридесетак грађана, положили су венац и одали пошту палим борцима. Венац је положила и делегација СУБНОР Богатић, у име бораца Мачве.
И ове године посетиоцима су се обратили краћим поздравним говором председник Владе Србије из Министарства за борачка и социјална питања и председник републичког Одбора СУБНОР Душан Чукић. Поздрављајући присутне укратко су подсетили на борбе при пробоју Сремског фронта, на херојска дела бораца за нашу слободу и позвали присутне и све будуће генерације да никада не забораве којом ценом је плаћена ова данашња слобода.
Кишни 12. април у већој мери омео је програм свечаности, па су посетиоци масовно посетили Музеј Сремског фронта у коме су се подсетили ко је и чиме ратовао на крају Другог светског рата. За борце Сремског фронта из бивше Југословенске армије се знало – ратовали су срцем за слободу своје земље и за свој народ.
Хвала им од срца.
Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa