Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Солидарно за  децу “Економске”
АПЕЛ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ СРЕДСТАВА
ЗА РЕНОВИРАЊЕ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА

Солидарно за децу “Економске”

„Познати људи умиру два пута; једном када их нестане са земље, а други пут када нестане њихова задужбина".
Наша задужбинарка Стана М. Милановић (1867-1891) је својим тестаментом сачињеним непосредно пред смрт у 24. години живота оставила целокупну своју имовину за школовање женске омладине. Од тада па до данас, школа је радила и мењала називе, али суштина је остајала иста: образовање омладине.
Од 1947. године у њеном здању почиње са радом Економска школа. Пре две године, тачније 1917. обележена је 70. годишњица рада школе као образовно васпитне установе, а такође и 150 година од рођења добротворке. У њену част школа мења име у Економска школа „Стана Милановић" Шабац. Том приликом уређен је и свечано отворен спомен-хол „Стана Милановић" са њеном једином сликом, рад академског сликара Хакије Куленовића, медаљоном са њеним ликом и текстом тестамента који иде испод слике.
Много тога се радило протеклих година у смислу очувања првобитног изгледа школе и стало се код школског дворишта које повезује две зграде: стару и нову и где ученици проводе слободно време приликом доласка у школу и своје одморе и које је зубом времена постало неусловно и небезбедно за даљу употребу, имајући у виду и чињеницу да су испод бетона остале закопане две цистерне у које се некад, док школа није имала даљинско грејање, складиштило гориво. Недостатак финансијских средстава која су потребна за његову реконструкцију с једне стране и јака женска воља и жеља да наставимо путем који нам је одредила задужбинарка, подстакли су управу школе на челу са директорком Соњом Мијатовић Јокић да упути АПЕЛ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ СРЕДСТАВА за реновирање школског дворишта свим људима добре воље, бившим ученицима наше школе, сада родитељима данашњих ученика, друштвено одговорним компанијама, носиоцима јавних овлашћења, представницима Епархије шабачке, правним и физичким лицима који осећају моралну и људску обавезу да помогну у овом светом чину како би се и убудуће у новом школском дворишту и кад прође наше време чуо весели жагор и радост неке нове „Станине деце".
Јер наше је само оно што дарујемо другима, а ми дарујемо оно најдрагоценије, младост као што је то чинила и наша задужбинарка. Настављамо њеним путем и следимо њене племените мотиве и покажимо да смо јој достојни потомци који не заборављају оно што је она учинила за свој народ, и да ако су тешка времена нисмо ми тешки људи, и као што рече наш патријарх Павле: „ ПРОЋИ ЋЕ СВЕ, АЛИ ДУША И ОБРАЗ И ОНО ШТО ЈЕ ДОБРО ОСТАЈЕ ЗАУВЕК".

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa