Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Златним гласом у срце погађа
УЗ ПОЛА ВЕКА РАДА, МИЛОВАН ПРОКИЋ ИЗ ДУБЉА НАПИСАО ПЕСМУ О ШАБАНУ ШАУЛИЋУ

Златним гласом у срце погађа


Стихови о “краљу” народне музике из шабачке Мале, настали из дна душе, после више сусрета са певачем несвакидашњег дара, кога мајка једном рађа. Слично је било и код око 500 Милованових других песама за 50 година трајања. Награђиван више пута, а прославила га “Дрина студена” у Цунетовој интерпретацији
Први сусрет са “краљем” народне музике, недавно преминулим Шабаном Шаулићем, Милован Прокић, просветни радник у пензији из Дубља, текстописац и композитор који ове године прославља пола века рада, имао је код легендарног Будимира-Буце Јовановића. Већ тада је уз позитиван коментар врсног познаваоца народне музике, схватио да ће тај млади човек (Шабан) кога је први пут видео бити велики певач. Тако се и догодило, а сви каснији сусрети са несвакидашњим талентом за песму из шабачке Мале, само су потврђивали његов првобитни утисак.

Песма о Шабану
Милован је до сада, за пола века трајања написао око 500 песама, различите тематике и намене. Све су каже дошле из душе и брзо.
- Неоспорно је да човек мора да има дара. Песме су из душе. Идеја се брзо “роди”. Ја је доживљавам на свој начин и стављам на папир. Код мене то све траје веома брзо. Велики изазов и одговорност је код интерпретатора. Добра песма је "колаж” много тога, каже искусни Милован Прокић, текстописац и композитор са полувековним стажом.
Када је Шабан Шаулић трагично завршио, Прока, како га из милоште зову дошао је на идеју да стихом “оживи” познатог певача. И већ у првој строфи “Песме о Шабану” помиње његово детињство у Мали и прве “музичке излете”. Касније је све то озбиљније, а у својеврсном закључку (рефрену) стоји да се “краљ” из шабачке Мале прочуо широм света и да мајка само једном таквог рађа.
- И ова песма је из душе, чиста, осећајна. Имали смо само три сусрета али мени је одмах било јасно о каквом таленту се ради. Рекао бих да је помало “стидљиво”, крчио себи пут до Олимпа. Пресудио је несвакидашњи таленат за песму. Мислим да то треба више ценити и неговати, додаје Милован, који у стиху није пропустио да каже одакле Шабан Шаулић потиче.
Иако је по професији просветни радник, данас у пензији, музика је била и остала његова велика љубав.

Дрино студена
Од Шабанове песме, за коју је написао текст и компоновао очекује доста али његов неисцрпни музички дар “бљеснуо” је далеко пре, кад га је међу бројним кандидатима за ученике Музичке школе у Шапцу, одабрао чувени професор Драги Петковић. Наиме, Петковић је тада (педесете године прошлог века) саветовао Миловановом оцу да сину купи виолину. Тај инструмент препоручивали су само најталентованијима. У овом случају професорова реч је била пресудна. Милован је уписао Учитељску школу и касније на најбољи начин оправдао поверење чувеног музичког стручњака ( професор Драги Петковић) и свог оца Стевана, врсног мачванског колара, који је продао оковане таљиге ( тада скупоцено превозно средство ) да би сину купио виолину.
На Београдском сабору народне песме 1970. године, међу 800 композиција, стручни жири је наградио Милованову “Кажите ми шта је љубав”. Писао је текст и радио музику. Певао је Аца Матић. Већ наредне године на “Илиџи”, била је запажена његова песма “Ти само ти”. Још већи успех забележио је на истом фестивалу са песмом “Растанак”, коју је певала Јасна Кочијашевић. Милованов текст “Јаблане вити”, проглашен је 1975. године на “Илиџи” најбољим. Редован је учесник “Распеване јесени” Радио Шапца. И тамо су његове песме често награђиване.
За протеклих пола века трајања, врхунац је доживео са песмом “Дрино студена”. Отпевао ју је каже, маестрално Предраг- Цуне Гојковић.
Милованове песме изводили су и: Јасна Кочијашевић, Аца Матић, Никола Урошевић-Геџа, а понајвише земљаци двојица Предрага Илић и Дрезгић.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa