Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Ангажовање младих
Одржана трибина под
називом „Буди активан – укључи се“

Ангажовање младих

Tрибина на тему „Буди активан – укључи се“, одржана је протекле седмице у школи Примењених уметности. Предавање на ком се говорило о укључивању младих у одлучивање, реализовала је Кровна организација младих Србије, а предавач је био Бобан Стојановић, координатор програма.
Кровна организација младих Србије планира обилазак десет градова у наредној недељи, а циљ прве у низу је буђење младих и подстицање на активизам.
- Желимо да им покажемо да су они део овог друштва и да су као такви потуно равноправни. Треба их подстаћи да буду активни и да комуницирају са онима који доносе одлуке. Присутно је изузетно непознавање процедура и правила од стране младих, а постоје ствари које су им заиста потребне. Овако осетљиву циљну групу треба спојити са инсистуцијама - истакао је Стојановић и додао да младе треба акитивирати пре свега са циљем да стварају боље друштво али и да остану у својој земљи.
-У разговору са младима испрва постоје баријере, али се ми трудимо и дођемо до тога да кажу шта мисле. То је заправо кључна ствар. Чим почне разговор, онда се и они укључе, што је први корак ка томе да данас- сутра покрену неку иницијативу и да на било који начин буду део јавног живота, закључио је Стојановић.
Предавању је присуствовао и већник Игор Марсенић који је истакао да је врло важно то што је Шабац препознат од бројних организација цивилног друштва као град у којем може нормално да се разговара и комуницира о важним темама за живот заједнице.
-Драго ми је што су се активисти из Кровне организације бавили младима Шапца и што су разговарали на разне теме значајне за њих, као што су одлазак из земље, налажење посла. То су заправо теме које су помало постале табу у нашем друштву. Важно је што о тим темама можемо слободно да разговарамо, надајући се да ће нас то одвести ка бољим одлукама, истакао је Марсенић.
Значај и своје виђење предавања истакла је ученица трећег разреда школе Примењених уметности, Ирена Исић, једна од оних који желе да учине своје место лепшим за живот.
-Раније сам била упућена у активизам младих, али ми је ова трибина отворила очи и вратила наду у то да у нашој земљи може да се улаже, напредује, а да млади имају могућности да раде оно што воле. Сматрам да су оваква предавања значајна. Разговараћу са људима о свему овоме и утицаћу на то да се промене неке ствари. Волела бих да једног дана ја будем та која ће своја знања и искуства моћи да преноси другима, истакла је Ирена Исић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa