Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Одбрана права да грађани виде истину
ТЕЛЕВИЗИЈА ШАБАЦ ДУЖЕ ОД ПЕТ МЕСЕЦИ ДИРЕКТНО
ПРЕНОСИ ПРОТЕСТЕ ОПОЗИЦИЈЕ ИЗ БЕОГРАДА

Одбрана права да грађани виде истину

Ниједан протест нису пропустили да директно преносе и омогуће грађанима Србије да у сваком тренутку могу да виде шта се дешава на улицама Београда. Десетине хиљада људи је пратило на десетине сати директних преноса
Телевизија Шабац је од 15. децембра прошле године из суботе у суботу на улицама главног града заједно са грађанима Србије који протестују против власти која је оличена у лику и делу Александра Вучића. Реализовано је на десетине сати директног преноса из Београда.
Ниједан протест нису пропустили да директно преносе и омогуће грађанима Србије да у сваком тренутку могу да виде шта се дешава на улицама Београда.
Сваку екипу чине људи, а управо су људи највећи капитал Телевизије Шабац. Највећи терет је свакако пао на сниматељску и реализаторску екипу ове телевизије. Зоран Милутиновић, Александар Павловић, Дарко Смиљанић, Жарко Николић и Душан Кривец сниматељи, као и Јован Павловић, мајстор за реализацију и његов млађи колега Немања Ђукановић, омогућили су да слика са београдских улица доспе до сваког гледаоца како у Шапцу и околини, тако и сваком ко је на интернету. И новинарска екипа са младим лавовима шабачког новинарства Исидором Ковачевић и Ђорђем Мијаиловићем смењивала се у Београду. Раме уз раме са „шабачком екипом“ вредно раде и Јасмина Добриловић, која је радила и као уредник на Телевизији Шабац, и Дејан Дерајић, некада сниматељ на Студију Б.
Ово двоје, последње поменути, преузели су на себе највећи део терета извештавања са протеста у Београду. Поред директног преноса протеста Телевизија Шабац је организовала и импровизовани студио из којег је емитован програм уживо са најактуелнијим гостима. Сати и сати програма су на тај начин емитовани из Београда. Резултат, на крају, није изостао. Десетине хиљада људи је пратило директне преносе које је наведена екипа реализовала. За ову ТВ кућу одавно се чуло и знало, али сада је дефинитивно испливала као телевизија која се заједно са грађанима Србије бори за истину и слободу.
- Много ми значи што сам заједно са Дејаном Дерајићем на терену. Давно смо радили заједно на Студију Б и он је човек који има вишедеценијско искуство са протеста из деведесетих. Иако сам радила на многим телевизијама, не могу да верујем да после свих ових телевизија једна регионална телевизија ради посао који би првенствено требало да ради јавни медијски сервис, а онда и све друге телевизије са националном покривеношћу. Уједно сам веома захвална и комплетној екипи ТВ Шабац која је све ове месеце са нама на улицама - каже Добриловић.
Оно што је, према њеним речима више него занимљиво, то је чињеница да је сваки пренос који су реализовали прошао уз непосредну подршку на улицама и директора и главног и одговорног уредника Телевизије Шабац Александра Живановића. То јој се, како каже, никад није десило да јој се на терену придружи и директор који ускочи да помогне када је год то потребно.
- Грађани нам се редовно јављају, осмехују, машу и захваљују због тога што радимо. Нисмо имали никада ни проблем да обезбедимо госте, јер су се сви радо одазвали нашем, позиву да говоре за ТВ Шабац - додаје Добриловићева.
Директор и главни и одговорни уредник Телевизије Шабац каже за Глас Подриња да је ова кућа урадила огроман посао са жељом да грађани Србије не пропусте ниједан детаљ са протеста.
- У ситуацији када су сви медији са националном фреквенцијом затворени за било какву могућност, не само директног преноса, већ и објективног извештавања, ми смо одлучили да заједно са грађанима одбранимо право на истину. Због тога смо сваке суботе на улици и емитујемо директан пренос. Није било лако, у ходу смо решавали свакојаке проблеме на које смо наилазили, али успели смо да реализујемо директан пренос са сваког протеста у Београду. Грађани имају право и морају да буду информисани и управо је то наша обавеза од које нећемо да одустанемо ни у будуће. Велику подршку имамо од Зорана Живковића који нам, када је потребно омогући услове за формирање студија у просторијама Нове странке, а не бих да изоставим ни Марка Бастаћа који је заиста увек ту када нам је техничка подршка потребна - каже Живановић.
Стицајем околности ТВ, Шабац у последњих неколико месеци има помоћ искусног професионалца Владана Радосављевића из Продукцијске групе Мрежа који својим саветима утиче на све бољи програмски рад ТВ Шабац : „Телевизија Шабац данас обавља херојски посао. Историја се на нашим просторима понавља и на овај начин – професионално, одговорно, са много енергије, уз сметње и препреке – директни преноси ТВ Шабац потпуно личе на оно што су радили Студио Б и ТВ Б92 деведесетих. На демонстрацијама 9. марта, на Видовданском сабору, 5. октобра... Обе ове телевизије ушле су у легенду. Али, данас више не постоје.
Не смемо дозволити да се и у овом случају историја понови, казе прекаљени медијски радник Владан Радосављевић, који је као новинар Студија Б активно учествовао у свим демонстрацијама и телевизијским преносима.
У време електронских уређаја и интернета немогуће је спречити свакога ко жели да информише грађане о актуелним догађајима у земљи. Тога су свесни и на Телевизији Шабац и за ову малу, али одабрану екипу, ниједан изазов није представљао превелики проблем током минулих месеци.
Један од најдраматичнијих и најизазовнијих тренутака током протеклих месеци је онај када су грађани упали у зграду Радио-телевизије Србија. Екипа Телевизије Шабац нашла се у згради и без прекида је емитовала вишесатни директни пренос свега онога што се дешавало.
- Новинари у том тренутку не размишљају много о себи и о томе шта може да им се деси, већ гледају да свој део посла ураде што боље. Батерија на камери је почела да се приближава свом крају и када је “исцурила”, наставили смо да Добриловић.
Бастион слободне речи
- Телевизија Шабац се од приватизације па све до сада, у великој мери етаблирала у друштву и већ смо препознатљиви на нивоу целе Србије, као слободна и независна телевизија.
- Имали смо визију какву телевизију желимо да направимо и одавно смо прешли границе наше регионалне покривености. Захваљујући интернету, Телевизију Шабац преко лајв стрима на нашем YоuТuбе каналу могу да прате сви људи на планети. Имамо програм који није искључиво локалног карактера. Управо смо и кренули са новим пројектом који је намењен гледаоцима у Шапцу под називом „Право питање“. Од недавно емитујемо и емисију “Одговори” у којој најактуелнији гости говоре о ситуацији у друштву, а пројекат “Добар, лош, зао” одавно је нашао пут до огромног броја гледалаца. Напоменућу да је пред нама период када ћемо лансирати потпуно нови тв формат у термину од 11 до 13 часова, који ће се емитовати током одређених дана у недељи. Емисија о којој говорим ће верујем, допринети да телевизија оправда поверење гледалаца који су нам већ дали придев „бастион слободне мисли и речи“, уосталом град Шабац то и јесте, зашто бисмо ми били другачији? - истиче директор и главни и одговорни уредник ТВ Шабац Александар Живановић.

Ходање уназад
Сниматељ Дејан Дерајић је за наш лист рекао да му је после сваког директног преноса потребно неко време да се опорави од посла који је обавио са кемером у руци.
- Ништа није тешко, немојте да мислите да је о томе реч. Ради се, наиме, да пренос реализујемо на начин да све време протестне шетње ходам уназад. У питању је увек неколико километара и није баш једноставно за организам да се неколико сати хода уназад. Када не бих ходао уназад, гледаоци не би могли да прате у континуитету цео протест у директном преносу. Срећом, опоравак траје веома кратко - уз увек присутан осмех на лицу о свом проблем нам говори Дерајић.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa