Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Кривина у огледалу

Празници

Пред нама су дани када би, за тренутак, требало да се посветимо себи, породици, пријатељима. Можда и да на тренутак заборавимо на политику, Прворођеног, Чалета, госпођу Весић, ове наше докторе, Ђиласа, Бошка, Вука...
Лепо нам је календар упаковао и највећи хришћански празник по Јулијанском календару и Међународни дан рада. Нама је тек добродошла ова ситуација, јер смо због штампарије приморани да овога пута имамо двоброј. Пред Вама ћемо се појавити тек 91. маја. На „тешким смо мукама“, али живот понекад стварно да луфт који свима добро дође.
Шабац, Богу хвала, има природу и околину која је идеална за празнично-пролећне авантуре. Ту пре свега мислим на реку Саву и њену обалу. Ту нам је и Цер, чувен и славан. Имамо и Летњиковац. Милина, као створена за хедонизам. Треба искористити све ове потенцијале и напунити батерије за време које је пред нама. Постоји, међутим, озбиљна опасност да нам нека најављена олуја из Сахаре поквари планове, али ваљда ће и време да нас послужи.
Треба и јаја офарбати. Мени су најдража она у луковини. Обе бабе, а онда и мајка, усадиле су у мене људав према јајима скуваним на тај начин. Нема хемије, само природа. Још ако љуска од јајета пусти све те укусе од луковине, уља, соли, бибера, сирћета, разних зачинских биљака... Незамисливо, али из неког разлога само прија за Васкрс. Ваља и у тим ритуалима уживати, као и у спремању празничне трпезе.
Када смо већ код трпезе, не би било лоше да мало размислимо и о оним људима и породицама које баш и немају чему да се радују. Живимо у време када нас живот шиба са свих страна. Баца нас мало напред, много назад, шета лево-десно. Никада не знамо када ћемо и где завршити. Било би предивно, људски, на крају и хришћански, када би свако ко може помогао ономе коме би то много значило. Ако се окренемо око себе, видећемо колико има људи којима је „севап“ помоћи и изаћи у сусрет. Нико не воли да буде у проблемима. Некоме се буре у животу десе због самих себе, а неке непланиране и сурове околности доведу у такву ситуацију. Ми смо пре свега људи и требало би да никада то не заборавимо.
Имамо такву привилегију да живимо и нешто стварамо. Привилеговани смо и да волимо, а од љубави, сложићете се, нема лепшег и снажнијег осећаја. Не смемо никада да је изгубимо. Љубав се огледа у свему и свуда је присутна. Човек који воли је богат човек, а ако је вољен, нема веће среће. Празници су као створени за љубав. Да нема љубави, били бисмо машине, или како се то данас стручно каже - ботови.
Уз љубав, мора да иде и слобода. Синиша Ковачевић, наш драмски писац, недавно је у Шапцу лепо приметио да човек без слободе и није баш човек. Рекао је да ћемо увек наћи начин да се прехранимо, обучемо и обујемо, али без слободе као да не постојимо. Када је човек слободан, онда је само небо граница. На то нас подсећају и све жртве које су пале борећи се за ту слободу. Ми се, некако, увек боримо за њу. Никада нам је није доста, и увек нам фали неки њен део. Некако се тако подеси да стално пости неко ко би ради себе да друге потчини и да им узме део слободе коју је већ мислио да је освоји. За слободу се вреди борити и ако човек у њу верује, нема право никада да одустане од борбе за њу.
Признајем да смо се сви мало уморили од проблема. И они чине живот битним. Не може се без њих. Ми никада нисмо били у дефициту са проблемима. Неке, можда, можемо и да решимо, а на неке смо и постали имуни. Саживели смо се са њима. Пре неки дан сам причао са другом који се деведесетих отиснуо пут Новог Зеланда. Живи и ради тамо, успешан је. И он има проблем, каже да му је тај проблем највећи у животу. Воли да пеца, и када упеца рибу која је краћа од 29 центиметара, мора да је врати у океан, јер је такав закон. Изгледа да му се често деси да упеца такву рибу.
Много бих волео да су и наши проблеми слични овом који има мој другар са Новог Зеланда. Верујем да смо способни да и ми будемо такво друштво у којем ће нас окупирати проблеми који неће бити егзистенцијални. То одавно зависи само од нас. Празнике који су пред нама покушајмо да проведемо управо на начин да не дозволимо да нас било ко и било шта изведе из такта. У празницима треба уживати. И они ће брзо проћи. Уживајте и лепо их проведите.
Ненад Кулачин

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa