Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Закоровљене хумке не служе на част
ЗОРАН ИЛИНЧИЋ САМ УРЕДИО
СЕОСКО ГРОБЉЕ У СУБОТИЦИ

Закоровљене хумке не служе на част

Сеоска гробља углавном су запуштена и обрасла у коров. Надгробне плоче се неретко не виде од израсле траве и шибља. Једно такво налазило се до недавно и у Суботици, у близини куће Зорана Илинчића. На запарложеној парцели, која никоме није служила на част, налазиле су се хумке његових али и предака двадесетак других фамилија чије су куће на левој обали Тамнаве. Овај мештанин одлучио је да не тражи изговоре, не губи време и не очекује ничију помоћ, те је потпуно сам почео да крчи и уређује сеоско гробље.
Након својих свакодневних обавеза на имању, недељу дана је секао дрвеће, крчио коров, сакупљао на гомилу и палио.
–Ко год је прошао поред гробља крстио се, знајући како је било зарасло а како изгледа сада- каже овај вредни Суботичанин који ипак очекује помоћ од својих комшија и других житеља села у одржавању гробља и додаје да је важно да се сада парцела попрска и спречи даљи раст корова како би свако могао да посети хумку својих преминулих сродника.
Педесеттрогодишњи Зоран, који је свима одржао лекцију, дуги низ година радио је у ваљевским фирмама Ферум и Елинд, затим у коцељевачкој Основној школи, али је након што је проглашен за технолошки вишак одлучио да се посвети пољопривреди те у Суботици данас обрађује четири хектара своје земље и бави се сточарством.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa