Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Пројекат „ Одржива урбана мобилност
у градовима и општинама Србије“

Успешна сарадња

Град Шабац и Стална конференција градова и општина у циљу реализације активности у оквиру пројекта „Одржива урбана мобилност у градовима и општинама Србије“, потписаће Меморандум о сарадњи. Циљ је јачање капацитета локалних самоуправа у области планирања одрживе урбане мобилности
Састанак представника Сталне конференције градова и оштина и града Шапца, у оквиру пројекта „Одржива урбана мобилност у градовима и општинама Србије“, финансираног од стране Немачког Савезног министарства за техничку сарадњу, преко организације ГиЗ у оквиру Отвореног регионалног фонда за енергетску ефикасност, одржан је протекле седмице у Градској ккући.
Град Шабац је на јавном позиву Сталне конференције градова и општина одабран као један од два града у Србији за пружање техичке и експертске помоћи током израде Плана одрживе урбане мобилности.
-Пројекат се спроводи отвореним регионалним фондом за југоисточну Европу који ради на темама енергетске ефикасности, а пре свега се фокусира на то да подржи градове у региону на њиховом путу ка одрживом и енергетски ефикасном транспорту. Пројекат ће трајати до арила 2020. године, а главни партнери су главни градови и други градови у региону, истакла је Светлана Бачанин, национална координаторка за пројекат „Одржива урбана мобилност“ и додала да он тежи регионалној сарадњи и размени знања и искустава, што је веома битно.
-Како смо изабрали овде пилот градове, тако имамо и друге градове у региону са којима сарађујемо. У Србији, директну сарадњу имамо са Београдом који већ ради на изради плана одрживе урбане мобиолности, а у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина одабрали смо Шабац и Пирот у којима ће се подржати израда плана одрживе урбане мобилности такође и још ћемо додатно финансирати пилот меру у Крушевцу, изјавила је Светлана Бачанин.
Град Шабац и Стална конференција градова и оштина у циљу реализације активности у оквиру пројекта „Одржива урбана мобилност у градовима и општинама Србије“, потисаће Меморандум о сарадњи. Циљ је јачање капацитета локалних самоуправа у области планирања одрживе урбане мобилности, а посебно пружање подршке за два града у Србији у припреми Плана одрживе урбане мобилности.
- Пројекат ће донети још један битан стратешки документ, а то је План одрживе урбане мобилности који у Шапцу треба да допринесе унапређењу квалитета свих видова кретања саобраћаја, што треба да има вишеструку корист за саме грађане. То се односи на бољи превоз, бољу комуникацију у граду и генерално боље услуге које Шабац пружа. Као последица унапређења стања у саобраћају у урбаној мобилности позитивни ефекти се огледају и у унапређењу квалитета ваздуха, стању животне средине, смањењу буке. Ово је фактички само почетак процеса који би у крајњој линији требало да доведе до значајног унапређења квалитета живота у граду Шапцу , истакао је Миодраг Глушчевић, шеф Сталне конференције градова и општина.
Град Шабац је на седници Скупштине у септембру усвојио Одлуку о приступању изради ПОУМ-а. Израда ПОУМ-а за град ће скупштинском одлуком бити поверена Служби за просторно и урбанистичко планирање ЈП „Инфраструктура Шабац“, са радним тимом сачињеним од урбаниста и саобраћајних инжењера.
Председник Скуштине града Шапца Немања Пајић, истакао је да је циљ Плана да на свеобухватан начин сагледа потребе становника града у смислу кретања свим видовима саобраћаја, да изврши анализу постојеће уличне матрице и да предложи акционе планове и пројекте који ће унаредити мобилност грађана.
- Нама ће овакав документ бити практично услов за аплицирање за многе фондове Европске уније, тако да имамо вишеструку корист, а то је да олакшамо саобраћај свим нашим суграђанима. Драго ми је што се пројекат који је регионалног типа спроводи на територији Србије и што ми у њему учествујемо. Овај план би требало да олакша грађанима учешће у саобраћају, али и да им пружи одговор на то како треба да изгледа мобилност или кретање наших суграђана у наредном периоду, рекао је Немања Пајић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa