Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Фрапантни статистички подаци
ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОВОДОМ НЕДЕЉЕ
ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ

Фрапантни статистички подаци

У свету свакодневно гине 1.310, а на годишњем нивоу, око 1.200.000 људи изгуби живот у саобраћају. Око 15.000 људи бива лакше или теже повређено. Од оних који су задобили тешке телесне повреде, много је оних који заврше смртним исходом, а међу онима који имају срећу да преживе, велики је проценат инвалида
Поводом Недеље превенције повреда у саобраћају, Служба медицине рада Дома здравља „Др Драга Љочић“, организовала је предавање на ову тему. Говорио је др Андрија Антонић, шеф Одсека Медицине рада.

- У савременом свету, технологија се развија великом брзином, што је праћено развојем саобраћаја, који је све гушћи, интензивнији и доступнији. Према статистичким подацима, који су фрапантни, у свету свакодневно гине 1.310, а на годишњем нивоу, око 1.200.000 људи изгуби живот у саобраћају. Нажалост, то се чешће дешава у неразвијеним и земљама у развоју, зато што су саобраћајна култура и пратећи елементи, као што су исправност возила и мрежа путева, у заостатку у односу на Запад. У Србији, сразмерно нашем броју становника, такође су поразни подаци, јер сваке године гине око 700 људи каже др Антонић, специјалиста медицине рада и субспецијалиста професионалне токсикологије.

Око 15.000 људи бива лакше или теже повређено. Од оних који су задобили тешке телесне повреде, много је оних који заврше смртним исходом, а међу онима који имају срећу да преживе, велики је проценат инвалида.
- Морамо бити свесни опасности, подићи своју свест на виши ниво и то делујући на све структуре друштва. Децу би требало едуковати већ од првог разреда основне школе, а одраслима, који желе да постану возачи, као и онима који управљају моторним возилима, утврдити здравствено стање. Утврђивање здравственог стања ради Служба медицине рада при Служби за здравствену заштиту одраслог становништва Дома здравља Шабац на најквалитетнији начин, по правилницима и доктрини утврђеној нашом струком, додаје др Антонић,
Др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља, истакла је да је од изузетног значаја да се наши суграђани упознају са застрашујућим подацима броја повређених у саобраћају.
- Порука коју шаљемо је да је важно да наши суграђани у возила улазе здрави, способни, без употребе алкохола и психоактивних супстанци, које су чест узрок саобраћајних несрећа. Такође, важно је да буду добро наспавани. Наставићемо са сличним презентацијама, јер сматрамо да је ово тема којој се мало посвећује пажња, а од изузетне је важности за све нас.
Запослени у Служби медицине рада Дома здравља Шабац припремили су постер-презентацију у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa