Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Важност јавно – приватног дијалога
ОДРЖАНА 13. СКУПШТИНА НАЛЕД-А

Важност јавно – приватног дијалога

На 13. годишњој Скупштини Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), одржаној у Београду у хотелу Hyatt Regency, општину Богатић на скупу представљао је председник општине Ненад Бесеровац. О важности јавно-приватног дијалога и значају регионалне сарадње на изградњи бољег привредног амбијента, говорили су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор САД Кајл Скот, шеф канцеларије Светске банке Стивен Ндегва и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.
-Реформа увођења електронских грађевинских дозвола из корена је променила начин функционисања државне и локалне администрације и лансирала је примену е-сервиса у циљу смањења бирократије. “Формирањем Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Doing business листи, показали смо да је укључивање привреде и цивилног сектора у дефинисање законских решења неопходно да би реформа заживела и била успешна,” истакла је овом приликом потпредседница Михајловић.
Говорећи о резултататима реформи, Ружић је рекао да је током прошле године извршено преко 10.000 надзора над субјектима за које се сумњало да су нерегистровани и међу којима је откривено 3.000 таквих. Министар Ружић је нагласио и промену односа инспектора према привредницима, и додао да он више нису баук за привреду, већ њен саветодавац. Такође, истакао је и да је важна улога НАЛЕД-а у стварању конструктивног и одрживог дијалога између државе и инспектора са привредницима, који је кључан за успешне резултате реформе инспекција.
У свечаном делу Скупштине, кључним партнерима у реализацији реформи уручено је признање НАЛЕД Стрела за допринос економском развоју Србије. Овогодишњи добитници признања су Њ.Е. Арне Бојрнстад, амбасадор Краљевине Норвешке за подршку унапређењу владавине права, ефикасности инспекцијског надзора и економском оснаживању жена у руралним крајевима, Ли Сунг Ги, генерални директор Корејске агенције за трговину и промоцију извоза КОТРА, за допринос развоју е-управе и паметних градова у Србији и Лора Павловић, директорка Канцеларије за демократски и економски развој УСАИД-а, за подршку јачању културе јавно-приватног дијалога и оснаживање цивилног сектора у нашој земљи.

К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa