Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Промоција романа „Лајковчанка“, аутора Веље Жунића

Љубав као мотив

У просторијама Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“ у Богатићу, одржана је промоција романа „Лајковчанка“, аутора Веље Жунића. Директорка установе, Катарина Лазаревић је приликом отварања промоције навела да је у протеклом периоду на њихову адресу стигло неколико препорука од најцењенијих ауторових колега, па је ова промоција оправдано заузела своје место међу догађајима у библиотеци.
Жунић, по занимању инжењер, испричао је присутнима како је његова последња књига успела да освоји љубитеље писане речи како на локалном нивоу, тако и у региону, а публици је представио и своја преостала два романа.
-Искрен да будем, ни ја нисам имао појма док нисам почео да пишем и признајем да је књижевност стварно рударски посао, за шта треба имати добру потпору и добре предиспозиције. Прво сам се опробао у писању поезије, за своју душу, тако сам освојио и своју супругу, али о роману нисам много размишљао, рекао је Жунић.
Пре седам година настала је „Шампитица“, која је стицајем неких срећних околности, нелекторисана, дошла до нашег познатог Лајковчанина Радована Белог Марковића.
- Мој првенац је две сезоне био најчитанија књига у лајковачкој и околним библиотекама. После је све кренуло, 2014. године написао сам други роман, „Боја твога имена“, који је поновио успех, али их је ипак „Лајовчанка“ све превазишла. Била је кандидат за НИН-ову награду, прво издање је распродато за нешто више од два месеца, а прошле године била је најчитанија књига у Републици Српској, што је за мене било фасцинантно, рекао је Веља Жунић.
“Лајковчанка” се може квалификовати као породични, социјални, али и љубавни роман, који кроз два временска тока приповедања прати једну породицу, сведочи о историјским збивањима у Србији у распону од око пола века, уз љубав као централни мотив из кога ничу и у који се уливају све остале квалификације романа.
Промоцију у Богатићу, уз Жунићеве локалпатриотске анегдоте, употпуниле су евергрин музичке нумере, које је извео Енес Љајић на гитари.

К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa